Ето какви са минималните заплати на училищните директори за 2021-а (СХЕМА)

Ето какви са минималните заплати на училищните директори за 2021-а (СХЕМА)

Директорите на общинските и на държавните училища не могат да имат основна заплата по-ниска от 1535 лева. Това посочва в своя заповед с правила за определяне на работните заплати в посочените образователни институции образователният министър Красимир Вълчев. Видът на институцията и броят на учениците, обучаващи се в нея, влияят за определянето на минималното месечно възнаграждение.

1535 взема директор на начало, основно или обединено училище, в което се обучат до 50 деца. Ако той обаче ръководи гимназия, специализирано или средно училище, заплатата му започва от 1575 лв. Тези в специалните училища пък вземат по 1630 лв. При средно големите школа с между 801 и 900 ученици, месечното възнаграждение е над 2 бона. Директор на начало, основно или обединено училище взема поне 2040 лв., на гимназия, специализирано или средно училище – 2105 лв, а специалните – 2140. Ръководителите на най-големите школа с по над 1400 ученици имат най-големи заплати. На обедините месечното възнаграждение е 2420 лв., гимназии или средни училища – 2485.

В заповедта и в правилата към нея са посочени и допълнителните възнаграждения, които могат да получават директорите на образователни институции. Например за степента "доктор" директорите допълнително получават 130 лева, а за "доктор на науките" - 160 лева. Има и допълнителни средства за директорите на образователни институции при организирането на държавни зрелостни изпити и на национални външни оценявания, както и за занимания по интереси на учениците и децата ( между 20 и 40 лв.).

Към брутната заплата на директорите могат да се добавят и допълнителни възнаграждения . Например, за официални празници и началото на учебната година. То се дава до три пъти в година и не може да надвишава 2 800 лв.

Измененията на индивидуалните основни заплати на директорите се определят при условие, че след 1-и януари са увеличени заплатите на педагогическите специалисти в институцията. Така възнаграждението на ръководителите на училищата трябва да нарасне със средния процент на увеличение на заплатите на учителите. Ако тази стойност обаче е по-ниска от основната работна заплата за конкретния вид институция и брой ученици, на директора се определя нова основна заплата, която да е равна на установените размери в заповедта на Вълчев. Така, ако директорите увеличат заплатите на педагогическите специалисти с по-голям процент, то и техните възнаграждения тази година ще бъдат по-големи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.