Какви са различните видове скука

Какви са различните видове скука

На всеки се случва да му доскучае. От безкрайната презентация, посветена на професионализма в работата, до досадните разкази, придружаващи снимките от някоя ваканция – поводи винаги ще се намерят.Оказва се обаче, че учените са открили цели пет вида скука – и повечето от нас изпитват основно един от тях през целия си живот.

1. Безразличен

Хората, които изпитват „безразличен“ тип скука, са спокойни, апатични и отдръпнати. С една дума: безразлични. Дори определението за този тип скука е трудно да се изрази по друг начин.

2. Апатичен

Авторите на изследването за скуката, публикувано в сп. Motivation and Emotion откриват, че много от учениците и студентите изпитват един тип скука, който много наподобява безпомощност (и допринася за депресията). Поне 36% от гимназистите, участвали в изследването, изпитвали подобен тип скука, свързана с ниски нива на възбуда и силно отбягване.

3. Преценяващ

Хората, които скучаят по този начин, чувстват, че умът им блуждае и искат да правят нещо различно от това, което правят в момента – но не знаят или не са напълно сигурни какво точно да направят. Това обикновено се случва, когато те извършват повтарящи се, рутинни дейности и искат да намалят скуката, но не знаят как.

4. Реактивен

Това е най-лошият тип скука – хората, които изпитват този вид отегчение, са лесно възбудими и много податливи на негативни емоции. Често са неспокойни и агресивни. Искат да напуснат досадните ситуации и да избягат от хората, които обвиняват за тях, независимо дали това са родителите, учителите или началниците. Те си губят времето, мислейки за ситуации, в които биха предпочели да бъдат и които им изглеждат по-ценни.

5. Търсещ

Търсещият тип скука се характеризира с изнервеност и неприятното усещане, че не можеш да си намериш място. Хората, които я изпитват, търсят начини да се фокусират върху по-интересни дейности.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.