Ето до какво води пресоляването на манджата

Ето до какво води пресоляването на манджата

По-високото ниво на натрий в урината в рамките на денонощие допринася за силни пристъпи на мигрена, сочат данните от проучване на ирански специалисти, цитирани от изданието "Медикъл експрес". Учените от Университета по медицински науки в град Исфахан са изследвали връзката между количеството на натрий и калий в урината за 24 часа и клинична картина на мигрена при 262 души.

Данните показват, че хората с по-високи стойности на натрий имат по-продължително и силно главоболие в сравнение с останалите.

"По-високото ниво на веществото в урината в рамките на денонощие определено е свързано с по-дълги и силни мигренозните главоболия", е заключението на авторите на изследването, цитирани от БТА.

Те обаче подчертават, че не е установена причинно-следствената връзка и са необходими още изследвания, за да се разбере дали намаляването на приема на натрий може да облекчи симптомите на мигрена.

Основен източник на натрий в храната е готварската сол, но той се съдържа и в много други продукти, особено в богатите на протеини, като месото. Изследването е публикувано в специализираното издание "Бритиш джърнъл ъв нутришън". 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.