Етикетите на производителите: Какво трябва да знаем

Етикетите на производителите: Какво трябва да знаем

Производителите и търговците на храни са длъжни да предлагат на потребителите в страната храни, етикетирани на български език. Допуска се данните на етикета освен на български език, да бъдат обявени и на други езици.

При етикетирането на храните не се допускат обозначения, които приписват или подсказват свойства на храните, свързани с предпазване от възникването или с лекуване или диагностика на болести при човека.

Етикетирането, рекламирането и представянето на храните, включително тяхната форма, външен вид, опаковка, опаковъчен материал или предмет, начин на търговско аранжиране и подредба, и наличната информация за тях в медиите не трябва да заблуждават потребителите.

При етикетирането на храната се включват данни за:

- наименованието, под което храната се продава;
- списък на съставките на храната и количество на някои от тях;
- количествено съдържание на генетично модифицирания организъм и уникалния му код;
- срокът на трайност на храната и условията, при които трябва да се съхранява;
- нетното количество на предварително опакованите в отсъствие на потребителя храни;
- име/фирма, седалище и адрес на производителя или на лицето, което пуска храната на пазара, държавата на произход при храни от внос, маркировка за обозначаване на партидата, към която принадлежи храната;
указания за употреба, ако е необходимо;
- действителното обемно алкохолно съдържание за напитки, съдържащи повече от 1,2 % vol.

Размерът на буквите в обозначението за съдържание на генетично модифицирани организми в продукти съгласно чл. 4, параграф 6 от Регламент (ЕО) № 1830/2003 на Европейския парламент и Съвета от 22 септември 2003 г. относно проследяването и етикетирането на генетично модифицирани организми и проследяването на храни и фуражи от генетично модифицирани продукти и изменението на Директива 2001/18/ЕО, наричан по-нататък  Регламент (ЕО) № 1830/2003, трябва да бъде два пъти по-голям в сравнение с останалата част на надписа и с цвят и шрифт, различни от основния.

В случай, че храната съдържа или се състои от генетично модифицирани организми в съотношение над допустимата прагова норма, определена в Регламент (ЕО) № 1830/2003, видът, количественото съдържание, уникалният идентификатор на генетично модифицираните организми и думите "Съдържа
генетично модифицирани организми" задължително се изписват на опаковката с размер не по-малък от 25 на сто от опаковката, с главни букви, с контрастен на останалата част от текста цвят.

ВАЖНО ЗА БЕЗАЛКОХОЛНИТЕ НАПИТКИ

Внимателно четете обявения на етикета състав на напитката, посочения срок на годност, наименованието и адреса на производителя или вносителя на съответния продукт. Тази информация е задължителна! Липсата на част от тези данни, води до съмнение относно безопасността на напитката.

Присъствието на добавки в състава на напитката не е правилно да бъдат посочени само с техните Е-номера. Изискването е пред номера или наименованието да е изписана категорията им /консервант, антиоксидант, подсладител, оцветител/, от което е видно предназначението им.

При наличие на подсладителя „аспартам“ Е 951, на етикета трябва да бъде изписан предупредителния текст: Източник на фенилаланин, което означава, че може да предизвика алергична реакция при хората.
При наличие в състава на някои от следните оцветители: Е 102, Е 104, Е110, Е 122, Е124 и Е 129, на етикета трябва да бъде изписано предупреждението: Може да има неблагоприятни последици върху
дейността и вниманието при децата

В зависимост от вложеното подслаждащо вещество във всички безалкохолни напитки и сокове до наименованието им се изисква да бъде посочен текстът: „ с подсладител“, „със захар“, или „със захар и
подсладител“.

При етикетирането на натурални сокове от плодове, произведени от плодов концентрат на етикета трябва да е посочена информацията: „произведен от концентрат“.

Нектарите от плодове се етикетират, като в обявения състав се посочва количественото съдържание на плодовете чрез израза: „съдържание на плодове минимум…..%”.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.