ЕСО започна строителството на 150 км електропровод 400 kV от Марица Изток до Бургас

ЕСО започна строителството на 150 км електропровод 400 kV от Марица Изток до Бургас

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) започна днес строителството на вътрешен електропровод 400 kV между Марица Изток и Бургас, съобщиха от оператора. Електропроводът е един от петте проекта от общ европейски интерес, които ЕСО осъществява в рамките на Регламент 347/2013 за развитие на трансевропейската енергийна инфраструктура.

Електропроводът е с дължина 150 километра и свързва подстанция Марица Изток с подстанция Бургас. Той е част от вътрешната 400-киловолтова преносна електрическа мрежа на България, посочиха от ЕСО. Въздушната линия е част от Група проекти "България - Гърция", които са от общ интерес, съгласно Регламент 347/2013. Проектът е от ключово значение за реализацията на приоритетния електроенергиен коридор "Север - Юг" и за изграждане на трансевропейската енергийна инфраструктура.

Електропроводът е от общосистемно значение за България и повишава сигурността на работа на преносната система, допълниха от оператора.

За осъществяване на инвестициите е привлечено финансиране от европейския "Механизъм за свързване на Европа" в размер на 60 млн. лева за изграждане на новия вътрешен електропровод 400 kV между подстанция Марица Изток и подстанция Бургас. Трасето на новата линия преминава през територията на осем общини Гълъбово, Тополовград, Тунджа, Елхово, Стралджа, Карнобат, Камено и Бургас, добавиха от ЕСО.

Преди началото на изграждането на електропровода представителите на Европейската комисия са посетили подстанция "Бургас", за да се запознаят с напредъка на строителството на съоръженията за присъединяване на вътрешен електропровод 400 kV между Добруджа и Бургас. Неговото начало е било поставено през ноември 2018 година в присъствието на представителите от Изпълнителната агенция "Иновации и мрежи" към Европейската комисия и Министерството на енергетиката, пише в съобщението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.