ЕСО с мобилна технология за управление на ВЕИ

ЕСО с мобилна технология за управление на ВЕИ

ЕСО внедри иновативна мобилна технология за управление на електропреносната мрежа в условията на нарастващ дял на ВЕИ мощности. Иновативното решение е реализирано в подстанция 110 kV Добрич на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в рамките на проекта FLEXITRANSTORE, съфинансиран от програмата "Хоризонт 2020" на ЕС, съобщиха от оператора. Технологията е резултат от изпълнението на съвместен проект между ЕСО и международната компания за енергийни технологии Smart Wires.

Устройство за преразпределяне на потоци активна мощност по паралелно работещи електропроводи е инсталирано в Североизточна България, където има концентрация на инсталирани вятърни електроцентрали. Технологията е високоефективно решение за гъвкаво управление на енергийните системи в Югоизточна Европа в условията на нарастващ дял на ВЕИ и интегриране на електроенергийните пазари в региона. Модулът използва специално създаден контейнер с най-съвременната технология, позволяваща на операторите на преносни системи да контролират енергийните потоци в своята мрежа и съответно да намалят претоварванията в мрежата.

Проектът FLEXITRANSTORE има за цел да допринесе за развитието на паневропейска преносна мрежа с осигуряване на гъвкавост и високи нива на взаимoсвързаност в условията на нарастващ дял на възобновяемите енергийни източници, уточняват от ЕСО. Разработени, инсталирани, демонстрирани и тествани са нови технологии за интелигентни мрежи, методи за контрол и съхранение, и нови пазарни подходи за осигуряване на гъвкавост при управлението на европейската енергийна система.

FLEXITRANSTORE ще насърчи увеличаването на трансграничните потоци на електроенергия в условията на обединение на националните пазари в Югоизточна Европа и интегрирането им към единния общоевропейски електроенергиен пазар, се посочва още в съобщението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.