Есенни вируси ни мъчат от 3 до 5 дни

Есенни вируси ни мъчат от 3 до 5 дни

Протичат с хрема и болки в гърлото, може да са и без температура. За грип не можем да говорим, тъй като все още няма положителни проби - не само у нас, но и на Балканите и в Европа, казва в интервю за "Монитор" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

- Д-р Кунчев, върлуват ли вече есенните вируси, има ли скок на заболеваемостта?

- Повишаване на заболеваемостта има леко - до около 32 на 10 000. Това е сравнително ниско, тъй като по време на грипни епидемии стигаме до над 300. Така че сега сме твърде далеч от епидемична ситуация. Но последните две-три седмици наистина има постепенно увеличение, което е очаквано. Вече сме в сезона на есенните вируси. За грип не можем да говорим, тъй като все още няма положителни проби - не само у нас, но и на Балканите и в Европа. Твърде е рано за циркулацията им. А особено ако има малко по-резки промени в температурите, както се очаква, заболеваемостта ще се увеличи. Но и сега има отделни райони, където вече е по-висока.

- За кои райони става дума?

- Прави впечатление Стара Загора, където миналата седмица заболеваемостта е 110 на 10 000. Разбира се, там може да се дължи на по-добрата регистрация просто, но явно това е един от засегнатите райони. Също така се наблюдава увеличение в Плевен, Пловдив - по 60-70 на 10 000. Но не става дума за нещо особено. Дори в сравнение с миналата година цифрите са много по-ниски. От 1 октомври започваме по-интензивно изследване на проби от хора с различна клиника от всички райони. Както и мои колеги вече изтъкнаха, в момента няма грипни вируси, но има респираторни. Те се предават по въздушно капков път - много лесно и бързо. Разликата е, че протичат доста по-леко. Затова и трудно се отразява в статистиката, тъй като много малко хора ходят на лекар. Ако не става дума за малки деца, възрастните го карат на крак. Провеждат самолечение, тъй като продължава от 3-5 дни. Малко хора посещават лекар за запушен нос и леки болки в гърлото. Има изключения, разбира се. При някои протича по-тежко, но това е рядко.

- Какви точно са оплакванията?

- Типичните симптоми за респираторно заболяване. Основно протича със засягане на горните дихателни пътища. Може да има субфибрилна температура, но не е задължително, болки и дразнене в гърлото, запушен нос. Рядко обаче се стига до сериозна кашлица. Обикновено отминава за 2-3 дни.

- Вярно ли е, че става дума за пикорнавируси и какво точно представляват те?

- Това са група от вируси. Те са разнообразни и минават на отделни вълни до януари. Не че са водещи климатичните условия, но когато имаме по-резки смени на температурите, особено надолу, се ускорява заболеваемостта. Лигавицата става по-чувствителна, защото резките промени са стрес и за нея.

- Какви мерки трябва да предприемем?

- Мерките са предимно ограничаване контактите от видимо болни хора, добра хигиена, защото много често тези вируси се предават не само по въздушно-капков път, но и чрез замърсени предмети, играчки, пипане на замърсени повърхности. И когато не се мият ръцете и си пипат очите и устата, също се заразяват. Не казвам, че тези мерки са кой знае колко ефективни, но то няма и друго кой знае какво да се направи.

- Трябва ли майките да прибягват веднага до лекарства?

- В никакъв случай. Ако не е прераснала в нещо по-сериозно, а това е изключение при риновирусна инфекция, един здрав организъм се справя бързо. Дали трябва да се приемат допълнителни стимуланти, витамини, е въпрос на преценка на лекар. Но аз не съм привърженик на допълнителен прием на витамини в големи количества. Ако се храните балансирано, получавате достатъчно от необходимите елементи. Както казах, най-вероятно със застудяването на времето ще има и повече болни, но не можем да говорим за епидемична обстановка и за грип.

- Време ли е да се ваксинираме?

- Трите последни месеца на годината са подходящи - октомври, ноември и декември. Така че ще имаме достатъчно време. Статистиката показва, че у нас грипната епидемия е втората половина на февруари. Това означава, че дори да се ваксинираме и януари, имаме време да изградим имунитет. Отговорът е три седмици след това. Но ноември и декември са изключително подходящи, надявам се, че дотогава ще имаме дългоочакваната безплатна ваксина за възрастните хора. Така те ще могат да се възползват.

- Кога ще е налична тази ваксина?

- От фирмата обещаха, че могат да я доставят в края на октомври.

- Миналата година като никога ваксините не достигнаха, тъй като имаше повече желаещи. Може ли да се стигне до същата ситуация и тази зима?

- Много е трудно да преценим. Истината е, че заради това, че има ниска покриваемост, която е 2-4%, е трудна прогнозата. Вярно е, че миналата година количеството на внесените ваксини не достигна, въпреки че общо взето всяка година е едно и също. Тази зима дори ще бъдат повече. Само по програмата за възрастните хора ще осигурим 150 000 безплатни. Още толкова фирмите пускат и на свободния пазар. Така че ако и това количество не достигне, ще го имаме предвид от следващата година да се внасят повече.

- А препоръчително ли е малки деца да се имунизират против грип?

- Няма ограничения. Ваксините са препоръчителни за деца над шест месеца, защото се смята, че до тази възраст то е предпазено с антителата на майката.

- Овладяхме ли ситуацията с морбили, има ли затишие?

- Затишие има определено. За разлика от разгара на епидемията, който беше март-април и седмично регистрирахме между 80-90 случая, сега регистрираме по 3-4. Това е значителен спад, но продължава да има заразени, което означава, че вирусът циркулира. И където има неваксинирани деца, ще се разболеят. Затова искахме да обхванем най-рисковите райони. Издирваме деца, които са в писъците на общопрактикуващите лекари, но не са намерени месеци наред. Така че ефект има, но има още какво да се желае.

- Ще ви помоля да коментирате и една друга нашумяла тема-тази за фалшивите болнични. Къде да се засили контролът - при джипитата или да се предприемат други мерки?

- Тази тема ми е малко далечна. Злоупотреби наистина има, така че трябва да има по-засилен контрол. Очевидно има хора, които явно искат да си останат вкъщи, и ползват облаги. Там, където има съмнения, е нормално да има механизъм за стопиране на тези злоупотреби.

Визитка:

Роден е на 19 октомври 1959 г.

През 1985 г. завършва Медицинския институт в Пловдив. От 1986 г. работи в отдел “Противоепидемичен контрол” към ХЕИ в Хасково

От 2001 г. е в отдел “Противоепидемичен контрол” в здравното министерство

От 2008 г. оглавява “Надзор на заразните болести” към МЗ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.