Европарламентът забрани двойния стандарт при храните (ОБНОВЕНА)

Европарламентът забрани двойния стандарт при храните (ОБНОВЕНА)

Глобата за производителите ще е 4% от оборота или 2 млн. евро

С 474 гласа „за“, 163 - „против“ и 14 „въздържали се“ Европейският парламент забрани двойният стандарт при храните и го обяви за нелоялна търговска практика от страна на производителите към потребителите.

Българският евродепутат Момчил Неков поясни, че днес са направен промени в чл. 6 от директива 22 от 2005 г. за нелоялните търговски практики от производители към потребители. По думите му, с гласувана нормативна промяна двойният стандарт или производството на продукти под една марка, но с различен състав от оригинала се обявява за нелоялна търговска практика. „Предвидената санкция е 4% от оборота на производителя, а в случай на липса на информация за оборота глобата е минимум 2 млн. евро“, уточни Неков. „Сега предстои промяната в евродирективата до две години


да се транспонира в националните законодателства


на всички страни от Общността и се надявам това да стане по-бързо. Това е особено важно за страните от Източна Европа, които най-силно бяха засегнати от двойния стандарт и най-вече за България“, добави евродепутатът. Той поясни още, че след 2 години Еврокомисията трябва да излезе с доклад, дали промяната в евродирективата приета днес е постигнала искания ефект и може да се предложи промяна с цел засилване на санкциите.

Според омбудсмана на Република България Мая Манолова приемането на промяната в евродирективата е успех за гражданите в Европа. „Така

ще се сложи край на обидната практика


да се предлагат храни под една и съща марка, но с различно качество, което е измамна търговска практика“, каза тя за „Монитор“. По думите й, в променените текстове се допускат изключения, които трябва да бъдат обосновани, например, ако дадена страна има политика за ограничаване на съдържанието на сол или захар в детските храни например или за стимулиране на използването на местни суровини. „Въпросните отклонения обаче трябва да бъдат ясно изписани върху етикетите на храните, като целта е потребителите да не изпадат в заблуждение“, уточни тя.

На въпрос дали решението не закъсня, Манолова отговори, че у нас институциите трудно „узряха“ за осъзнаването на този проблем и още по-трудно им бе да повярват във възможността да бъде решен в Европа. „Става дума и за огромни икономически интереси и мултинационалните компании до последно се съпротивляваха срещу приемането на тези промени.


Текстовете в тях не са съвършени,


защото изписването на забраната само на съществени отклонения, дава възможност на недобросъвестни фирми да правят опити да заобикалят директивата. Освен това не беше създаден общоевропейски орган, който да следи за нарушенията. На институциите в отделните страни ще бъде много трудно да налагат драконовски санкции. Безспорно обаче, стъпката е важна и е огромен успех. Да не забравяме как първоначално се отричаше съществуването на проблема и от висши представители на ЕК, включително и европейският омбудсман“, добави Мая Манолова.

Тя припомни зя усилията положени от институцията й и организирания от нея форум за двойни стандарт при храните по време на българското председателство на Европейския съвет през миналата година. „Много е свършено и като българи трябва да сме горди, че активно участвахме“, добави Манолова.

По думите й, сега трябва първо наблюдаваме как ще бъде прилагана директивата и след това ще дойде ред и на забраната на двойния стандарт при останалите стоки - козметика, перилни препарати, техника. „Имам идея и финансовите услуги в целия ЕС също ще бъдат по единни стандарти“, подчерта омбудсманът на България.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.