ЕС въвежда мита върху стоманата от утре

ЕС въвежда мита върху стоманата от утре

ЕС ще въведе защитни мита върху стоманата тази седмица, за да защити производителите си от нарасналия внос, който е следствие от американските мита, съобщи днес европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом.

По данни на ЕК, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп въведе мита от 25 процента върху вноса на стомана, се наблюдава увеличение на стоманените продукти, които достигат европейския пазар.

Според Сесилия Малмстрьом ЕС няма "друг избор" освен да въведе мерки, за да защити собствения си стоманодобивен сектор, който вече среща трудности заради световния свръхкапацитет.

ЕС ще въведе от утре, 19 юли, мита от 25% върху 23 категории стоманени продукти. Те ще влязат в сила, когато вносът на тези продукти надвиши сегашната средна стойност, изчислена на основа данните от последните три месеца.

"Мерките намират баланса между интересите на европейските производители и потребители на стоманата като автомобилната индустрия и строителния сектор, които разчитат на вноса", каза Малмстрьом.

Европейската асоциация на автомобилните производители обаче заяви днес, че "силно съжалява" за предприетата от ЕС мярка.

"Тези мерки ще нанесат вреда върху конкурентоспособността ни, тъй като ще доведат до увеличение на цените на стоманата на европейския пазар, където те вече са високи", твърди генералният секретар на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) Ерик Йонарт.

Тези мерки на Комисията са временни и след като тя проведе проучване ще може да вземе и крайно решение "най-късно в началото на 2019 година", подчерта Йонарт, цитиран от АФП.

Решението за митата върху стоманата е част от отговора, който ЕС обеща да даде спрямо увеличените американски мита, наред с вече приетите уравновесяващи мита върху американски стоки за 2,8 милиона евро (3,3 милиарда долара).

Страните членки на ЕС показаха "поразителна подкрепа" за новата мярка, известна като "тарифна квота".

ЕК съобщи преди това, че наблюдава внимателно и вноса на алуминий в ЕС, след като Тръмп наложи данък от 10% върху него

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.