ЕС трябва да включи степента на ваксинация и COVID варианти в указанията за пътуване

ЕС трябва да включи степента на ваксинация и COVID варианти в указанията за пътуване

ЕС трябва да включи степента на ваксинация и COVID варианти в указанията за пътуване

Европейският съвет публикува в понеделник актуализация относно ограничаването на свободното движение по време на пандемията от коронавирус, като препоръчва на държавите членки да вземат предвид степента на ваксинация и разпространението на варианти, които предизвикват безпокойство, когато регулират пътуванията.

В съответствие с приемането на цифровия COVID сертификат, Съветът посочва, че лицата, които са напълно ваксинирани поне 14 дни преди пътуването или тези, които наскоро са се възстановили от COVID-19, не трябва да бъдат подлагани на тестове или карантина.

Несъществени пътувания до и от тъмночервени зони, с повече от 500 случая на 100 000 души, трябва да бъдат "силно обезкуражени", докато пътуването до и от червените и оранжевите зони може да изисква отрицателен сертификат за тест или карантина, докато се получи отрицателен резултат.

Всички мерки подлежат на "аварийно спиране" в случай на бързо влошаване на епидемиологичната ситуация, което може да включва тестване и карантина дори за напълно ваксинирани или възстановени лица.

По-подробно актуализацията предвижда:

Ограничения за свободно движение

Държавите членки трябва да продължат категорично да обезкуражават всички несъществени пътувания до и от тъмночервени зони. Това би трябвало да се отнася и за райони с високо разпространение на COVID-19 варианти, които предизвикват загриженост или интерес, и за райони с неизвестно разпространение поради недостатъчно последователност. От хората, пътуващи от тези райони, все още трябва да се изисква да притежават отрицателен сертификат за тест и да се поставят под карантина/самоизолация.

Държавите членки могат да продължат да изискват хората, пътуващи от оранжева или червена зона, да притежават отрицателен сертификат за тест. Ако те не притежават такъв сертификат, от хората, пътуващи от червена зона, може да се наложи да се поставят под карантина/самоизолация, докато получат отрицателен резултат от теста, а от пътуващи от оранжева зона може да се наложи да преминат тестове след пристигане.

Децата на възраст под 12 години трябва да бъдат освободени от изискването да се подлагат на тестове.

Ваксинирани и възстановени лица

Притежателите на сертификати за ваксинация, издадени в съответствие с регламента на ЕС за цифрови сертификати, не трябва да подлежат на тестване или карантина/самоизолация, ако са напълно ваксинирани с одобрена от ЕМА ваксина и са изминали поне 14 дни от пълната ваксинация. Държавите-членки също могат да премахнат такива ограничения след първата доза от поредица от две дози.

Възстановените лица, притежаващи сертификат, указващ, че са изминали по-малко от 180 дни от датата на резултат от теста, не трябва да подлежат на тестване или карантина/самоизолация.

От непълнолетните не трябва да се изисква карантина/самоизолация, ако за лицето, което ги придружава, не се изисква, например, защото е ваксинирано или възстановено лице.

Общи критерии и картографиране

Актуализираната препоръка включва два допълнителни критерия, които трябва да бъдат взети под внимание при преценката дали да се ограничи свободното движение: актуализацията на ваксинацията и разпространението на COVID-19 варианти, които предизвикват безпокойство или интерес.

Също така се повишават праговете за включване на област в един от четирите дефинирани цвята:

Зелено: ако 14-дневният размер е по-малък от 50, а тестът на позитивност под 4%, или ако 14-дневният размер е по-малък от 75, а тестът на позитивност по-малък от 1%;

Оранжево: ако 14-дневният размер е по-малък от 50, а тестът на позитивност е 4% или повече; ако 14-дневният размер е между 50 и 75, а тестът на позитивност е 1% или повече; или ако 14-дневният размер е между 75 и 200, а тестът на позитивност е по-малък от 4%;

Червено: ако 14-дневният размер е между 75 и 200, а тестът на позитивност е 4% или повече; или ако 14-дневният размер е между 200 и 500;

Тъмно червено: прагът за този цвят остава при размер над 500.

Аварийна спирачка

Когато епидемиологичната ситуация в даден регион се влошава бързо, по-специално поради голямото разпространение на варианти, които предизвикват безпокойство или интерес, държавите-членки могат да наложат "аварийна спирачка". На тази основа държавите-членки трябва също да изискват ваксинираните и възстановените лица да преминат тестове и/или карантина/самоизолация.

Съветът, в тясно сътрудничество с Комисията и подкрепен от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, следва да преразгледа ситуацията по координиран начин.

Решение дали да се въведат ограничения за свободното движение за защита на общественото здраве остава отговорност на държавите-членки; координацията по тази тема е от съществено значение. 

Припомняме, че председателите на трите институции на ЕС - Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия, присъстваха на официалната церемония по подписването на Регламента относно цифровия сертификат на ЕС за Ковид-19, което отбеляза края на законодателния процес. По този повод председателите Давид Сасоли и Урсула фон дер Лайен и министър-председателят Антонио Коста заявиха: 

"Цифровият сертификат е символ на това, което Европа отстоява. На Европа, която не може да бъде разклатена от изпитанията. На Европа, която се обединява и расте, когато е изправена пред предизвикателства. Нашият Съюз показа отново, че работим най-добре, когато работим заедно," подчертаха те.

"Можем да се гордеем с това голямо постижение. Европа, която всички познаваме и която всички ние искаме да видим отново, е Европа без бариери. Сертификатът на ЕС ще позволи на гражданите да се възползват отново от това най-осезаемо и ценено право на ЕС – правото на свободно движение," допълва се в тяхното становище.

Целта на сертификата на ЕС за Ковид-19 е да улесни безопасното и свободното движение в рамките на ЕС по време на пандемията от Ковид-19. Цифровият сертификат ще бъде достъпен за всички и ще обхваща направена ваксинация срещу Ковид-19, направен тест и преболедуване; ще бъде безплатен и достъпен на всички езици на ЕС; ще бъде на разположение както в цифров формат, така и на хартиен носител и ще бъде сигурен и ще включва цифрово подписан QR код;

Държавите членки трябва да се въздържат от налагане на допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на цифрови сертификати на ЕС за Ковид-19, освен ако те са пропорционални и необходими за опазване на общественото здраве.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.