ЕС развърза кесията - ще финансира Украйна, Грузия и Молдова

ЕС развърза кесията - ще финансира Украйна, Грузия и Молдова

Европейският съюз ще окаже финансова помощ на въоръжените сили на Украйна, Грузия и Молдова в размер на няколко десетки милиона евро, съобщи Дойче веле. Средствата се отпускат чрез новия инструмент на ЕС за опазване на мира European Peace Facility (EPF). Решението е взето от Съвета на ЕС днес, 2 декември.

В рамките на тригодишен период въоръжените сили на Украйна ще получат 31 милиона евро, на Грузия - 12.75 милиона, на Молдова - 7 милиона евро.

В изявление на пресофиса на ЕС се посочва, че целта на финансовата помощ е да се укрепят отбранителните способности на трите страни и вътрешната им стабилност. Брюксел се надява също така да подпомогне подобряването на оперативната съвместимост на армиите на Украйна, Грузия и Молдова със страните от общността и да съдейства за по-активното им участие в мисии и операции в рамките на Общата политика по сигурност и отбрана на ЕС.

Помощта се предоставя с изискване за спазване на международното право, по-конкретно в сферата на човешките права и хуманитарните въпроси. Тя не предвижда доставки на летални оръжия.

Същевременно ЕС ще окаже подкрепа на въоръжените сили на трите източноевропейски страни за разширяване на техните възможности за "предоставяне на помощ на граждански лица по време на кризи или извънредни ситуации". На Украйна ще бъде предоставено медицинска екипировка, включително полеви болници, инженерно и логистично оборудване. Грузинската армия ще получи медицинско и инженерно оборудване. Молдова ще бъде подкрепена с техника за обезвреждане и утилизиране на боеприпаси.

ЕС утвърди механизма European Peace Facility през март тази година. С този финансов инструмент се цели опазване на мира, предотвратяване на конфликти, укрепване на международната сигурност.

В Европейския съюз се обсъжда и възможността за създаване на военна учебна мисия за реформиране на професионалното военно образование. Един от вариантите предвижда организиране на професионална подготовка с инструктори от ЕС за офицерския състав на участващите в механизма страни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.