ЕС разследва Google за задушаване на конкуренцията в сферата на дигиталната реклама

ЕС разследва Google за задушаване на конкуренцията в сферата на дигиталната реклама

Регулаторите от Европейския съюз започнаха ново антитръстово разследване срещу монопола на Google, този път за да установят дали американският технологичен гигант задушава конкуренцията чрез технологичните си разработки в сферата на дигиталната реклама, съобщава АП.

Изпълнителната комисия на ЕС заяви във вторник, че е започнала официално разследване дали американският гигант е нарушил правилата на конкуренцията на блока, като е фаворитизирал собствените си услуги и технологии за дисплейна онлайн реклама за сметка на конкурентни издатели, рекламодатели и сходни услуги за рекламни технологии.

Комисията заяви, че разглежда по-специално дали Google ограничава достъпа на трети страни до потребителски данни, събирани за рекламни цели от уебсайтове и приложения.

"Google присъства в почти всички нива на веригата на доставки за онлайн дисплейна реклама. Загрижени сме, че компанията затруднява конкурентните онлайн рекламни услуги да се конкурират в така наречения списък с доставчици на рекламни технологии. А равните условия са от съществено значение за всички участници във веригата на доставки," заяви изпълнителният вицепрезидент на Комисията Маргрете Вестагер, отговаряща за опазването на конкуренцията.

"Честната конкуренция е важна - както за рекламодателите, за да достигнат до потребителите на сайтовете, така и за собствениците на сайтовете (издателите) да продават своето пространство на рекламодатели, да генерират приходи и финансиране за създаването на съдържание. Също така ще разгледаме политиките на Google за проследяване на потребителите, за да се уверим, че те отговарят на лоялната конкуренция," допълва тя.

По-рано френският орган за защита на конкуренцията обяви, че е наложил глоба на Google от 220 милиона евро за "злоупотреба с господстващото си положение на пазара".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.