ЕС приема нови правила за торовете в земеделието

ЕС приема нови правила за торовете в земеделието

Продуктите без знака "СЕ" няма да се продават зад граница

Съветът на ЕС съобщи, че е приел правилата за уеднаквяване на изискванията за торове, произведени от фосфатни минерали и от органични или вторични суровини. Занапред само торове, които отговарят на изисквания за високо качество и безопасност, ще може да се продават свободно в ЕС.

Замърсителите във фосфатни продукти за наторяване, например кадмий, могат да създадат опасност за здравето на човека, животните или растенията, както и за околната среда. Затова новите правила ограничават съдържанието на тези замърсители и насърчават производството и използването на фосфатни торове с ниско съдържание на кадмий и органични торове.

Производителите на торове, които не носят знак "СЕ", ще могат да продават своите изделия на националния пазар. Новите правила обхващат всички видове торове - минерални, органични, подобрители на почвата, растежна среда. Приложението на промените ще започне три години след влизането им в сила с поместването им в Официалния вестник на ЕС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.