ЕС предприе стъпки за регулиране на пазара на криптовалута

ЕС предприе стъпки за регулиране на пазара на криптовалута

Чрез предложението за MiCA Брюксел иска да създаде регулаторна рамка за криптактивите, която да насърчи иновациите и да използва техния потенциал по начин, който запазва финансовата стабилност и защитава интересите на инвеститорите, съобщава сайтът „Cryptonews“.

Наблюдатели предупредиха, че предложението може да затрудни навлизането на малките играчи на криптопазара на Европейския съюз. Други въпроси, които предизвикват безпокойство, са свързани с предложеното изискване за регулаторно разрешение за стейбълкойни (нов клас криптовалута, която се опитва да предложи ценова стабилност, обезпечена от реално съществуващ резервен актив –бел. ред.) и забраната за лихва върху фиатно обвързани стейбълкойни.

Второто предложение - DORA, е предназначено да създаде регулаторна рамка за покриване на дигиталната оперативна устойчивост, като гарантира, че компаниите могат да издържат на всички видове смущения и заплахи, свързани с информационните и комуникационните технологии (ИКТ), в опит да предотвратят и смекчат кибератаките, се казва в изявление.

„Дигиталните финанси са все по-важна част от икономическия пейзаж на Европа. От съществено значение е да се създаде стимулираща среда за иновативния бизнес, като същевременно се смекчат рисковете за инвеститорите и потребителите. Мисля, че днешното споразумение постига правилния баланс между последните“, каза министърът на финансите на Словения Андрей Ширчел.

„И двата въпроса са приоритет за председателството и се надяваме на бързо споразумение с Европейския парламент по тези предложения“, допълни той.

Съветът и Европейският парламент и Комисията ще проведат заседания в тристранен формат, които може да завършат с временно споразумение.

То трябва да бъде официално одобрено от всяка от трите институции, включително и чрез гласуване в пленарна зала.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.