ЕС планира да емитира дълг от 150 млрд. евро годишно за възстановителния фонд

ЕС планира да емитира дълг от 150 млрд. евро годишно за възстановителния фонд

Европейската комисия (ЕК) планира да заема от пазарите дълг за около 150 млрд. евро годишно до 2026 г., за да финансира безпрецедентния план на ЕС да направи икономиката на съюза по-екологична и дигитализирана, превръщайки Комисията в най-големия емитент на еврооблигации, показва документ на ЕК, цитиран от Ройтерс, съобщи БНР.

Финансирането на възстановителния икономически план на ЕС на стойност 750 млрд. долара по цени от 2018 г., но на обща стойност около 800 млрд. евро по текущи цени, ще се осъществява чрез търгове и синдикирани заеми през мрежа от първични дилъри, за да се даде възможност за редовни изплащания на европейските правителства при завършване на договорените етапи на проекти и реформи.

В документа на Комисията, цитиран от Ройтерс, се казва, че ЕК ще емитира облигации с референтен матуритет от 3, 5, 7, 10, 15, 20, 25 и 30 години и краткосрочни книжа с падеж под една година - т.нар. EU-Bills.

Комисията ще започне да взема заеми от облигационния пазар за договорената схема, веднага след като всички 27 национални парламента на ЕС ратифицират "Решението на ЕС за собствените ресурси" - закон за повишаване на гаранциите от правителствата на ЕС към бюджета на съюза до 2,0% от брутния национален доход (БНД) спрямо досегашните 1,4% от БНД, като това ще важи до 2058 г.

Ратификацията на закона е необходима, тъй като гаранцията на бюджета на ЕС ще позволи на съюза да взема заеми при възможно най-ниските лихви на пазара. Това представлява само предпазна мярка, тъй като изплащането на заемите трябва да идва от новите данъци, за които ЕС трябва да се договори през следващите години, а не от националните бюджети на отделните членове, посочва Ройтерс.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.