0

П редседателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви нов пакет от финансова помощ за Украйна от 1.2 млрд. евро, с който извънредно ще бъдат отпуснати заеми и безвъзмездни средства за страната. Тя уточни, че решението е взето след проведен в петък разговор с президента на страната Володимир Зеленски:

 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви нов пакет от финансова помощ за Украйна от 1.2 млрд. евро, с който извънредно ще бъдат отпуснати заеми и безвъзмездни средства за страната. Тя уточни, че решението е взето след проведен в петък разговор с президента на страната Володимир Зеленски:

 

На първо място, Комисията предлага нов извънреден пакет от макро-финансова помощ в размер от 1.2 млрд. евро. Той ще помогне финансово на Украйна за проблемите, свързани с конфликта. Разчитаме на Съвета и на Европейския парламент да одобрят този пакет възможно най-бързо. След това ще задействаме бързо отпускането на първия транш от 600 млн. евро. Освен това, скоро ще започнем работа по втората дългосрочна програма за финансова помощ в подкрепа на модернизацията на страната. Второ, Комисията почти ще удвои двустранната помощ за Украйна под формата на безвъзмездни средства за тази година - ще бъдат отпуснати допълнително 120 млн. евро, които да й помогнат да укрепи държавността и устойчивостта".     

Фон дер Лайен допълни, че Комисията ще продължи да инвестира в бъдещето на страната чрез инвестиционния план, който планира да насочи към нея над 6 млрд. евро. 

"Нека ясно заявя, че Украйна е свободна и суверенна страна и сама прави своя избор. ЕС ще продължи да я подкрепя", бе категорична тя.