ЕС още мъдри гражданите на кои страни да допуска през граница

ЕС още мъдри гражданите на кои страни да допуска през граница

Очаква се списъкът да бъде завършен до началото на юли и след това да бъде периодично обновяван

Страните от ЕС все още са в процес на изготвяне на общ списък на "сигурните" чужди държави, чиито граждани да бъдат допускани през външните европейски граници от началото на следващия месец. Това съобщи говорител на Европейската комисия.

Той уточни още, че този месец е имало няколко заседания за обсъждане на списъка.

Препоръката на ЕК за отваряне на границите към страните от Западните Балкани от 1 юли бе свързана не само с развитието на пандемията от Ковид-19, но и с близките връзки с региона, поясни говорителят.

"Следим внимателно обстановката. Решението за съдържанието на списъка ще бъде на държавите от ЕС. Очаква се то да бъде взето до 1 юли и да отчита най-новите данни", добави той.

По-рано този месец ЕК представи препоръки за преминаването на европейските граници, които са затворени от средата на март заради пандемията. Комисията смята, все още не е възможно преминаването на външните граници да се възстанови напълно заради различната епидемична обстановка по света.

По този повод, тя предложи списъкът на "сигурните" чужди държави да бъде основан на ясни показатели и на данни от Световната здравна организация. Според ЕК "сигурни" следва да бъдат онези държави по света, където епидемичната обстановка е сходна с положението в ЕС или по-добра.

Предлага се списъкът да бъде постоянно допълван и от него да отпадат "сигурни" държави, където епидемичната обстановка се е влошила. Комисията предлага дори на граждани от "сигурни" държави да бъде отказван достъп до ЕС, ако се прецени, че представляват заплаха за общественото здраве.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.