ЕС официално прие спорната директива за авторско право

ЕС официално прие спорната директива за авторско право

Европейският съюз официално прие проблематичната директива за авторско право в цифровия единен пазар. Това се случи, след като законопроектът премина със зелена светлина и при гласуването в Съвета на ЕС.

Общо 19 страни-членки, сред които Франция, Германия и България, подкрепиха директивата. Против нея гласуваха Италия, Люксембург, Холандия, Полша, Финландия и Швеция. Белгия, Естония и Словения се въздържаха.

След приемането на директивата, държавите-членки ще имат 24 месеца да въведат разпоредбите в нея в собственото си законодателство. Припомняме, че два от членовете на проектозакона предизвикаха недоволство сред потребителите на интернет и най-вече у технологичните компании. Според един от текстовете на директивата, новинарските агрегатори ще трябва да заплащат лиценз на издателите онлайн, когато публикуват техни материали на платформите си. Без такса ще могат да се пускат единствено „отделни думи или много кратки откъси“. Липсва определение обаче какво точно означава това. Според другия спорен текст на директивата, платформите, чието съдържание се генерира (и) от крайните потребители ще трябва да лицензират всяка една творба, която юзърите биха могли да публикуват на тях. В случай, че в тях се появи съдържание, нарушаващо нечие авторско право, сайтът би носил наказателна отговорност. Това, според критиците на директивата, ще доведе до използването на филтри. Софтуерите обаче правят грешки, добавят още те, и могат да бъдат използвани и за други цели освен опазването на интелектуалната собственост.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.