ЕС одобри нови правила за авторското право в интернет
2

ЕС одобри нови правила за авторското право в интернет

Европейският парламент, Съветът и Европейската комисия постигнаха политическо споразумение за осъвременяване правилата за авторското право в епохата на цифровите технологии.

Последният проблем - да се направи ли изключение за малките и средни предприятия, бе решен като извън обхвата на директивата бяха оставени компаниите на по-малко от три години, с годишен оборот под 10 млн. евро или с по-малко от 5 млн. уникални потребители месечно.

Ползите за всички сектори на творчеството, медиите, изследователите, преподавателите, институциите за културно наследство и гражданите ще бъдат осезаеми, съобщиха от Еврокомисията.

Предварителното споразумение между законодателните институции на ЕС адаптира разпоредбите за защита на авторските права към днешния свят, в който музикалните онлайн стрийминг услуги, платформите за видео по заявка, агрегаторите на новини и платформите за споделяне на потребителско съдържание се превърнаха в основни портали за достъп до творби на изкуството или журналистически статии.

"Дългоочакваното приемане на директивата за авторското право е повратен момент за нашия Цифров единен пазар. С предоставянето на по-ясна правна рамка, адекватна на цифровия свят, ще се подсилят секторите на културата и творчеството, носейки добавена стойност за европейските граждани", заяви българският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.

Сайтовете ще трябва да плащат на медиите, за да цитират каквото и да е, освен "отделни думи или много кратки откъси"; изключения няма да има.

Коментарът на еврокомисаря за единния цифров пазар Андрус Ансип бе, че сега потребителите ще имат повече възможности за достъп до защитено съдържание. "Свободата на изразяване е гарантирана и потребителите ще имат възможност бързо да оспорят всяко неправомерно премахване на тяхно съдържание от платформите".

Новата директива подпомага творците и работещите в музикалната и аудиовизуалната сфера, които ще имат по-силна позиция пред интернет платформите да контролират разпространението на авторско съдържание от онлайн потребителите и да получават възнаграждение за него. Ще се улесни възможността за авторите да сключват договори и получаване на приходи от генерираните печалби на интернет платформите. Европейските издатели на вестници ще се възползват от ново право да преговарят по какъв начин се извършва повторната употреба на тяхното съдържание в онлайн платформите. Журналистите ще имат по-големи възможности да получават дял от приходите, генерирани от публикациите, четени от потребителите в интернет.

Ползи ще има и за потребителите благодарение на новите правила за лицензиране, които ще им позволяват законно да споделят онлайн съдържание със защитени авторски права в платформи като YouTube или Instagram. Правото на свободно изразяване на потребителите се гарантира с предпазни мерки, когато качват видеоматериали със защитено авторско съдържание, включително "мемета" или пародии. Потребителските интереси се запазват, чрез ефективни механизми за бързо обжалване на всяко необосновано премахване на тяхно съдържание от страна на платформите.

Сега сделката трябва да бъде гласувана в Европейския парламент преди последното му пленарно заседание през април и в Съвета на ЕС. Гласуването в парламент минава първо през комисията по правни въпроси - може би още другата седмица, сочи Реда. След това държавите-членки гласуват в Съвета, като са необходими 13 държави или сбор от няколко страни, които заедно правят 35% от населението на ЕС. Последното гласуване е в ръцете на 751-те евродепутати на пленарно заседание.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.