ЕС настоява България да прилага правилата за данните за пътна безопасност

ЕС настоява България да прилага правилата за данните за пътна безопасност

Европейската комисия съобщи, че е изпратила официални уведомителни писма на Белгия, България, Италия, Кипър, Латвия, Малта, Португалия, Румъния, Словения, Хърватия и Великобритания за неправилно прилагане на правилата за информацията за безопасността на движението по пътищата.

Достъпът до тези данни е от ключово значение за подобряването на безопасността на европейските пътища и предоставянето на информационни услуги на участниците в пътното движение. Това законодателство изисква от държавите да предоставят тези данни за обмен и повторно използване чрез единни национални точки за достъп, уточнява комисията.

Посочените държави разполагат с четири месеца, за да отговорят на официалното уведомително писмо, като в противен случай ЕК може да обмисли възможността да приеме мотивирано становище, пише в съобщението.

Комисията е изпратила официални уведомителни писма на Белгия, България, Латвия, Полша, Португалия, Румъния, Хърватия и Великобритания, тъй като са приложили неправилно правилата на ЕС за предоставяне на информационни услуги в реално време за движението по пътищата.

Правилата целят да подобрят достъпа, обмена, повторното използване и обновяването на данните, необходими за осигуряване на висококачествени и непрекъснати информационни услуги в реално време за движението по пътищата в ЕС чрез единни национални точки за достъп. Информационните услуги в реално време за движението по пътищата помагат за намаляване на задръстванията, замърсяването на въздуха и шума от движението, пояснява ЕК.

Информацията в реално време е от ключово значение и за изготвянето на актуални и точни цифрови карти, които са от решаващо значение за приложенията за интелигентна мобилност. Посочените държави разполагат с четири месеца, за да отговорят на официалното уведомително писмо, а в противен случай ЕК може да обмисли възможността да приеме мотивирано становище.

Комисията е изпратила официални уведомителни писма до България, Гърция, Италия, Кипър, Латвия, Малта, Португалия, Румъния, Словения и Хърватия за неправилно прилагане на правилата на ЕС за предоставяне на информационни услуги за мултимодални пътувания. От държавите в ЕС се изисква да създадат национални точки за достъп до информацията за мултимодалните пътувания, посочва ЕК. Посочените държави разполагат с четири месеца, за да отговорят на официалното уведомително писмо, а в противен случай ЕК може да обмисли възможността да приеме мотивирано становище.

Комисията е решила днес да изпрати официални уведомителни писма на България, Гърция, Естония, Италия, Латвия, Румъния, Словения и Великобритания, защото не са предоставили информация за безопасното и сигурно паркиране. Тези държави не са предоставили чрез национални точки за достъп информация в цифров вид за местата за паркиране (напр. местоположение на зоните за паркиране), както и за местата за паркиране, предоставящи динамична информация (като свободни места за паркиране или зони с предимство).

Водачите на товарни автомобили в Европа често се сблъскват с липса на достатъчно паркинги и паркират в необезопасени зони или на опасни места, пояснява комисията. Посочените държави разполагат с четири месеца, за да отговорят на официалното уведомително писмо, а в противен случай ЕК може да обмисли възможността да приеме мотивирано становище, се допълва в съобщението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.