Европейският съюз губи €15 млрд. заради фалшиви стоки

Европейският съюз губи €15 млрд. заради фалшиви стоки

Приходите от ментетата финансират наркотрафика и прането на пари

Страните от Европейския съюз губят 15 млрд. евро годишно заради фалшивите стоки, които се продават в Общността.Това става ясно от нов доклад, публикуван днес от Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз (СЕСИС/ EUIPO).

Според него икономическите и социалните загуби, причинени от продажбата на фалшификати, лишават правителствата от приходи от данъци и могат да финансират извършването на тежки престъпления като наркотрафик и пране на пари. Фалшификатите не се подлагат на същите строги тестове както оригиналните стоки, за да бъде сигурно, че са безопасни за консумация или употреба. Загубите от продажба на фалшиви стоки, по-специално в областта на козметиката и личната хигиена, са нараснали с над 2,5 милиарда евро от публикуването на последния подобен анализ на СЕСИС през 2019 г., което е и най-голямото увеличение сред изследваните сектори. Приблизително в целия Европейски съюз се губят годишно 14,1% (9,6 милиарда евро) от продажбата на фалшиви козметични продукти. Анализът на EUIPO показва още, че 97% от фалшивите стоки, определени като опасни, които са спрени на външните граници на ЕС, представляват сериозен риск за здравето на потребителите. Повечето от въпросните стоки са били предназначени за деца и са били играчки или продукти за детска хигиена или облекло.

Престъпления

Проучването, проведено от СЕСИС и Европол, също така разкрива връзката между фалшифицирането и други тежки престъпления. От 2016 г. насам правоприлагащите органи в целия ЕС са извършили 29 мащабни операции срещу фалшификатите и пиратството, които са били насочени срещу организирани престъпни групи, замесени и в други сериозни престъпления, включително трафик на наркотици и пране на пари. Изпълнителният директор на Службата Кристиан Аршамбо споделя: „Фалшифицирането не е престъпление, в което няма жертви. Фалшивите продукти отнемат продажби от законния бизнес и лишават правителствата от много необходими приходи. Те причиняват явни рискове за здравето и безопасността на потребителите. Но както показва съвместната ни работа с Европол, приходите от фалшифициране могат също така да подкрепят сериозната организирана престъпност. За да се справим изцяло с този проблем, са необходими съгласувани международни действия на всички нива.“ Представените тук оценки са част от Доклада за 2020 г. за състоянието на нарушенията на правата на интелектуалната собственост, който обединява отчетната работа на СЕСИС в областта на интелектуалната собственост на европейско и световно ниво, включително резултатите от разследванията, проведени с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Европейското патентно ведомство (EПВ). Докладът за състоянието съдържа също и проучване за обема на фалшивите и пиратските стоки в международната търговия и за приноса на индустриите с интензивна защита на правата на интелектуалната собственост по отношение на икономическия растеж, работните места и международната търговия. Докладът включва нови виждания за това как малките и средните предприятия (МСП) биха могли да се възползват от интелектуална собственост. СЕСИС е децентрализирана агенция на ЕС със седалище в Аликанте, Испания. Тя управлява регистрацията на марката на Европейския съюз (EUTM) и регистрирания дизайн на Общността (RCD), като предоставя защита на интелектуалната собственост на територията на всички страни членки на ЕС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.