ЕС граждани могат да влизат в Чехия без да посочват защо

ЕС граждани могат да влизат в Чехия без да посочват защо

Всички граждани на ЕС могат да влизат на територията на Чешката република, без да е необходимо да се посочва целта на влизането им, като това включва и целта на транзита, ако се осъществява такъв, съобщиха от МВнР.

Гражданите на ЕС, които влизат в Чешката република, след като са прекарали повече от 12 часа през последните 14 дни в страна с повишен риск от заразяване, или т. нар. страни от червената зона, се задължават да се свържат с регионалната хигиенна служба според мястото на престой и да преминат PCR тест на чешката територия.

По отношение на тези граждани на ЕС, които пристигат от страните от червената зона и искат да преминат транзит през чешката територия се прилагат следните правила:

Летищен транзит:
Гражданите на ЕС нямат допълнителни задължения (което означава, че не е необходимо да притежават дипломатическа нота от тяхното посолство или да се свързват с регионална хигиенна служба, ако не напускат транзитната зона на летището.

Сухопътен транзит:
При влизане в Чешката република, гражданите на ЕС следва да се свържат с регионалната хигиенна служба според мястото на влизане и да я информират, че влизането се извършва само с цел транзит.
По време на транзита през чешката територия всички лица са задължени да носят маска за лице.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.