0

Б ългарската организация КУ ТУ ЕООД представи 3 европейски проекта, финансирани по програма Еразъм+ на Европейската комисия, на серия от събития за разпространение на резултатите, които се проведоха в София.

Българската организация КУ ТУ ЕООД представи 3 европейски проекта, финансирани по програма Еразъм+ на Европейската комисия, на серия от събития за разпространение на резултатите, които се проведоха в София.

По проектите са разработени информационни и обучителни продукти, които могат да бъдат използвани от различни групи хора в неравностойно положение (имигранти, хора от третата възраст, хора в риск от социално изключване и др.) с цел повишаване на техните умения и компетенции и по-добрата им интеграция в обществото.

Проект “FALK: Езиково помагало за първа помощ за имигранти” цели да  осигури по-добър достъп до здравни  услуги за имигранти чрез развиване на езикови умения на медицинска тематика на езиците на 6 европейски държави – Турция, България, Испания, Обединеното кралство, Чехия и Кипър. "FALK" е разработил Езиково помагало за първа помощ като езиков инструмент, предоставящ информация за здравните системи на приемните страни и развиващ езикови умения, необходими за получаване на медицинска помощ.  За повече информация www.falkproject.eu.

Проект “ДИГИТАЛЕН ДОСТЪП: Дигитални умения за хора в третата възраст – Ефективен дигитален достъп до публични услуги” е разработил поредица продукти, насочени към хората от третата възраст, които да им помогнат да се възползват от предимствата, които предлага Интернет пространството и да ги насърчат да използват онлайн инструменти, които биха могли да подобрят качеството им на живот. Продуктите на проекта включват Карта на публичните онлайн услуги, Учебна програма за подобряване на основни дигитални умения и развиване на специфични умения за дигитален достъп до публични услуги и Виртуален инструмент, подпомагащ дигиталното включване на хора от третата възраст. Проектът се изпълнява от партньори от България, Испания, Чехия, Гърция, Холандия и Обединеното кралство. За повече информация www.digital-3rd-age.eu.

Проект “CODE-N-SOCIAL: Насърчаване на социалното включване чрез умения за програмиране” е разработил набор от продукти за повишаване на капацитета, насочени към хора в риск от социално изключване. Продуктите имат за цел да подобрят уменията им за програмиране, както и да ги вдъхновят да обмислят възможностите за професионална реализация в областта на Информационните и комуникационни технологии /ИКТ/. Продуктите по проекта включват Онлайн образователна платформа, Учебна програма, Онлайн курс за развиване на капацитета и Видео галерия с поредица от кратки филми на успешни ролеви модели. Те са безплатни. Проектът се изпълнява от партньори от България, Румъния, Испания, Италия и Франция.