Епископската базилика грейва на 7 ноември
8

Епископската базилика грейва на 7 ноември

Тогава ще я отворят официално, за най-малките ще има интерактивен кът на втория етаж. Паметна плоча почита погребани през 10-14 век местни жители

На 7 ноември т.г. Епископската базилика на Филипопол ще бъде открита в целия й блясък и великолепие, за да може всеки пловдивчанин и гост на града да се възхити на уникалните цветни мозайки от римско време.

Дотогава екипът реставратори под ръководството на специалиста Елена Кантарева ще нанесат последните щрихи по възстановяването на 17-вековното цветно подово покритие. Римските мозайки от IV-VI век обхващат над 2000 кв. м и са експонирани на двата етажа на базиликата. Дори когато обектът бъде открит официално, ще останат да работят реставратори, тъй като обемът от мозайки е огромен и трябва да продължи да се поддържа. Това стана ясно преди дни, когато 23-ма посланици на чужди държави посетиха мащабния археологически обект за предпремиерно откриване. С помощта на 3D очила те се пренесоха в IV-VI век, за да успеят да „видят” как в действителност е изглеждала базиликата. Проектантите на мащабния археологически обект са помислили и за най-малките. За тях ще има интерактивен кът на втория етаж, в който едновременно ще могат да се забавляват 20 малчугани.

„Ще има различни активности за децата. В Зоната на откривателя ще има тъч скрийнове, децата ще могат да редят мозайки. Заниманията за тях са съобразени със съвременните технологии, а съоръженията са така направени, че едно и също може да се ползва едновременно от две деца”, обяснява арх. Пламена Андонова от проектантския екип. Предвидено е и пространство за открити уроци, за обучение с микроскопи, за да могат малчуганите да видят структурата на различните камъни, с които са изградени мозайките. А те са естествено оцветени, така че на децата ще им бъде давана и информация за различните видове скали. Предвидена е и зона за по-големите деца, в която ще се провеждат открити уроци и обучения. По-големите ще бъдат на първото ниво до ателието на реставраторите, за да може, ако се налага, да комуникират директно със специалистите.

Реставраторите ще работят в ателието си целогодишно. Причината е, че мозайките от римско време изискват много поддръжка и работата по тях ще продължи и след откриването. По мозайките на открито ще трябва да се почистват периодично фугите и да се укрепват. За проектантския екип на съвременната сграда, вдигната над базиликата, е било важно да се съобрази и с изисквания за отопление, вентилация и осветлението на мозайките. Целта е била да има разсеяна естествена светлина, да няма пряко ослънчаване, защото това може да повлияе върху цветовете на мозайките. А и не било добро възприемането им, когато има светлосенки върху тях, казват специалистите. Затова и единственият прозорец на второто ниво гледа към Католическата катедрала на север, обясняват от проектантския екип.

„Като специалист ще ви кажа, че такава цветна мозайка направена от естествени камъни никъде не съм виждала по света. Цялата е направена с камъни от местен произход от територията на България”, обяснява и ръководителят на екипа реставратори Елена Кантарева. По време на реставрационните дейности били направени проучвания на мозаячните подове и било установено, че има не два, а три пода един върху друг. Първият и най-ранен е хоросанов и е много евтин. „Вероятно са използвали целия си ресурс, за да построят сградата и за да я пуснат да функционира, са положили този простичък хоросанов под. Когато е започнала да функционира базиликата, са полагали подове в различните й части. Затова най ранният ни под е в централния кораб, който е най важен от литургична гледна точка. Това е най-ранната ни мозайка. Тя е много по-едра като мащаб, докато другите са изключително многоцветни, за разлика от долния слой в южния кораб, където е най пищната като цвят мозайка”, казва Кантарева.

В рамките на посещението на посланиците бе открита и паметна плоча за погребани на това място двама местни жители. През Средновековието част от терена на базиликата бил използван за некропол и между 10 и 14 век мястото било използвано за погребения.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.