Епископска базилика от 5 век откриха при Мисионис
3

Епископска базилика от 5 век откриха при Мисионис

Сред находките са златни апликации и древни накити

Останки от епископска базилика от 5 в. откриха при археологическите разкопки в средновековния град Мисионис край Търговище. Това стана ясно след приключване на кампанията. Тя се проведе от археолога Стефан Иванов от Исторически музей-Търговище под научното ръководство на проф. Николай Овчаров от Националния археологически институт с музей.

При работата на разкритата още преди 60 години от покойния проф. Димитър Овчаров огромна епископска базилика от 5 век през 2019 г. учените са попаднали и на уникалния по своя план дворец на епископите от същата епоха. Ансамбълът е бил напълно проучен и неговите останки са излязли на бял свят. Става дума за класически domus –разпространена форма на римските дворци още от античния период.

Комплексът е с правоъгълен план и размери 20/15 м. Точно в центъра се намира малък правоъгълен двор, покрит с каменни плочи, който е бил открит към небето, за да бъде осветявана вътрешността на ансамбъла. Около двора са разположени верижни помещения, покрити с керемиден покрив. Разпознати се останките на епископските апартаменти, трапезарията и вероятно – малък параклис за архиерея. В двореца се е влизало през двукрила врата, водеща към една от улиците на Мисионис. Без съмнение към епископския ансамбъл се отнася и великолепната кръщелня-баптистерий, открита през предишните години.

При разкопките са намерени стотици находки – златни апликации, стъклени чаши за пирове, многобройни монети и други предмети. Интересни са и фрагментите от надписи, които предстои да бъдат разчетени.

Епископските резиденции от раннохристиянския период са доста редки в проведените досега проучвания в България. До тази година бяха известни тези от Силистра, римския град Нове край Свищов, Сандански. През този сезон на такъв представителен ансамбъл попаднахме и при разкопките на Перперикон. Ето че сега такава внушителна архитектура се появи и на Мисионис край Търговище. Това показва, че през 5-6 век градът е бил един от важните административни и духовни центрове в Североизточна България.

Това напълно е в духа на написаното от великия арабски географ Ал-Идриси през 12 век. Особено важно е сведението, че Мисионис е „значителен стар град, който лежи до подножието на една височина във водна и превъзходно положена страна и извлича голям доход от търговията”. Добре се знае обаче, че арабинът използва доста по-стари данни, извлечени главно от римски и ранновизантийски автори.

Що се отнася до откритата монументална раннохристиянска архитектура, тя е напълно в унисон с изказаната от нас още преди няколко години хипотеза, че по тези места в Североизточна България са проповядвали последователите на апостол Андрей Първозвани. Не случайно до този момент в Мисионис са открити вече три огромни раннохристиянски базилики. Документално е известно, че тези земи през І в. са покръстени именно от този следовател на Иисус Христос и брат на апостол Петър. Съществува хипотеза, че той е бил ученик на самия св. Йоан Кръстител.

Живелият през ІІІ в. историк Иполит и по-късният византийски автор Епифаний Монах обаче отбелязват, че по време на мисията си в Североизточна България апостол Андрей ръкоположил за епископ на Одесос (Варна) римлянина Амплий. Така той станал първи варненски християнски архиерей. Без съмнение почитането на апостол Андрей е било силно развито в земите на Североизточна България още от времената на ранното християнство.

"Сигурно е, че това се отнася и за древния Мисионис, както и да наследилото го Търговище. Това ясно личи от намерения преди няколко години там оловен кръст-реликварий с изображението на апостол Андрей Първозвани", коментира проф. Овчаров. През следващата година ще бъдат довършени изследванията на просторния епископски комплекс, той ще бъде реставриран и представен на обществеността.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.