Епископ Антоний: Свещениците да се тестват за COVID-19

Епископ Антоний: Свещениците да се тестват за COVID-19

Първо това да направят по-възрастните духовници, тъй като са в рискова група, а тестовете не достигат, предлага митрополитът на БПЦ за Седна и Западна Европа

Предлагам свещениците да се тестват за COVID-19. Те също са на първа линия. Тъй като обаче няма достатъчно тестове, първо да го направят по-възрастните духовници, които са в рисковата група. Това заяви пред Нова телевизия митрополитът на БПЦ за Средна и Западна Европа Антоний.

Той беше категоричен, че Причастието не може да бъде източник на зараза. В подкрепа на думите си, архиереят припомни, че в първата събота от Великия пост, на 7 март, хиляди православни християни са се причастили, но в момента тук не е втори Ухан.

Митрополит Антоний сравни пандемията от коронавируса COVID-19 и критиките срещу Православната църква в България  за службите с миряни сега, с времето на император Нерон и хвърлената вина върху християните за подпалването на Рим. 

Има хора, които имат същите граждански права, като тези, които хулят Църквата, те не могат да не отидат на служба. Животът на всеки един православен християнин започва с храма и завършва с храма, каза той.  Това би означавало ние да прекъснем тяхната духожна жизнена нишка, което е равно на смърт, каза архиереят. Господ е простил на Петър, който го е предал три пъти. Тези, които поради страх или маловерие, или за да спасят дисциплната не са отишли в храма, по нищо няма да бъдат умаловажени, като вярващи християни, пред Бога, че са останали и са се помолили в своите домове, посочи митрополит Антоний.

Той оприличи останалите вкъщи на Великден като хора, направили жест към тези, които не могат да не отидат в храма, като предоставили им своите места там. Като пример за подобна жертва, той изтъкна починалият възрастен католически свещеник в Италия,  който отстъпи своя респиратор на млад мъж. Така, със смъртта си, той спаси човешки живот. 

Църквата е поставена на пиедестала на хулите, дори обвинена в убийство, че не е затворила своите храмове, каза митрополит Антоний. – Ние, като духовни лица, не можем да затворим Дома Господен. В другите православни държави това беше направено по решение на държавните власти. В България това не се случи, което пак е Божий Промисъл, посочи  владиката. По думите му, ако висшият клир бе разпоредил това, щеше да излезе, че призовава хората да не идват при Христос и така Църквата да изостави вярващите в този труден момент.

Господ ще приеме жертата еднакво и на тези, които идват в храма, и на тези, които остават в домовете си. Неслучайно той изпраща това изпитание в  благодатните дни на Великия пост, когато хората са оставили обичайните си дела и са насочили вниманието си към Бога. Бих посъветвал тези, които не вярват, да го потърсят, Бог ще ги приеме, призова духовникът.

Промисълът Божий е извън всякаква логика, защото човешкият разум е насочен да търси причината винаги вън от себе си. Може би, ние трябва да се замислим и да търсим, по християнски, причината вътре в себе си – дали сме изрядни спрямо Бога, спрямо нашите ближни, спрямо самите себе си, каза още митрополит Антоний.  Хората да не изпадат в отчаяние и малодушие. Напротив, молете се, защото молитвата дава живот. Това посъветва той  хората, които са изпаднали в депресия и се чувстват в безисходица в тези трудни дни на пандемия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.