Епидемиите не спират историята, питайте Марк Аврелий

Епидемиите не спират историята, питайте Марк Аврелий

Ще ви върна 17 века назад, доста вода е изтекла оттогава. Епохата е невероятна, Римската империя е под управлението на Марк Аврелий, философа на императорския трон, управлявал от 161 до 180 г. Той спада към династията на Антонините и е последният от петимата добри императори. По негово време империята е въвлечена в изтощителна серия от отбранителни войни по границите си и преминава през период на обществени сътресения и икономически затруднения. Въпреки това, макар и не толкова колкото император Траян, Аврелий продължава строителството в пределите на империята.

Освен изтощението от воините по това време по римските земи върлува Антониновата чума. Първоначално епидемията засегнала източните провинции след победоносната кампания на император Луций Вер (съуправител по това време на Марк Аврелий) срещу партите. Смята се, че разнасянето й било улеснено от завръщащите се по родните си места легиони, като тя проникнала в Галия и сред военните лагери по река Рейн. През 166 г. заразата стигнала и до Вечния град, където умирали средно по 2000 души на ден. Броят им звучи малко страшно, нали? Според историка Касий Дион в някои от провинциите епидемията убила до една трета от населението, което сложило край на „Златния век“. Вероятно от тази болест загинал Луций Вер през 169 г., а през 180 г. същата съдба сполетяла и Марк Аврелий.

Самият император е известен и по нашите земи. Интересна е историята (може би и само легенда) за моста при село Гиген, селище по течението на Дунав. По римско време се е наричало Улпия Ескус и е бил голям римски град. В края на село Гиген има останки от крепост и обширна местност. Император Траян построил мост, който да свързва римските земи от двете страни на голямата река. При Марк Аврелий зачестили нашествията на племена от север, основно готите. Пред Сената и народа императорът обяснил, че разрушава моста поради опасения от нахлуване на готите. Действително той решил с един ход да пречисти Римската империя. Натоварил на транспорт до Улпия Ескус всички затворници, бандити, безделници, престъпници, осъдени, проститутки и неспособни да работят, прекарал ги на север по моста и го разрушил, за да нямат път за връщане обратно. Може да се каже гениален ход за стабилизиране на държавата.

Сигурно сте чували и за Пауталия, или днешен Кюстендил. Градът е първо племенен център на траките дентелети, после римляните запазили името му, а император Траян направил Пауталия административен, стопански и културен център за долината по горното течение на река Стримон. При император Адриан около 135 г. било изградено ядрото на античния град с форум-агора, булевтерион, архейон, а малко по-късно Марк Аврелий издигнал и градска крепостна стена – както е ставало със Сердика.

Седемнадесет века по-късно отново имаме пандемия, медицината е на друго ниво, но всичко замира в очакване и на икономическите несгоди от заразата. Захласнати от страха сме готови да се скрием и да се обречем на откази. Извънредното положение в страната ще даде възможност и на управниците да дадат назад в постигнатото, както се оказа и със санирането за милиони лева, а преди това и милиарди лева (виж тук). Не може да сравняваме стиропора с градовете от римско време, но развитието през вековете може да доведе до по-добър живот на съвременниците ни. Можем да рушим, но великите могат и да градят.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ