ЕП ще призове за отпадане на проверката на България и Румъния

ЕП ще призове за отпадане на проверката на България и Румъния

Европейският парламент ще обсъди днес въведените от Европейската комисия годишни доклади за върховенството на закона в ЕС, сочи програмата на заседанието на евродепутатите в Брюксел. Предвижда се утре ЕП да гласува призив за отпадане на механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

Евродепутатите вече призоваха новото общоевропейско наблюдение над законността да замени механизма за двете страни. През 2019 г. ЕК предложи механизмът за България да отпадне, но все още не е взето необходимото за това решение от Съвета на ЕС. По-рано този месец комисията представи нов доклад за Румъния.
В подготвеното становище се предвижда ЕП да призове комисията занапред да поставя ясни задачи на държавите по отношение на върховенството на правото с точни срокове за изпълнение и показатели за наблюдение. Отчита се, че няколко държави от ЕС отстъпват в международните класации за свобода на печата и при тях се наблюдава нарастване на насилието срещу журналисти.
Утре евродепутатите ще обсъдят работата на Европейската прокуратура и необходимостта от попълване на свободните бройки в състава на новата институция. По данни на прокуратурата на ЕС все още свои представители не са излъчили Финландия и Словения, като разговорите с Хелзинки са напреднали. Данните показват, че все още не са започнали работа прокурорите на Австрия, Кипър, Гърция и Люксембург. Няколко държави, сред които и България, не са запълнили квотата си и се очаква да представят допълнителни кандидати.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.