ЕП реже субсидиите за тецовете на твърдо гориво

ЕП реже субсидиите за тецовете на твърдо гориво

Европейският парламент прие с голямо мнозинство вчера доклад, в който се призовава за ограничаване на държавната подкрепа за топлоелектрическите централи (ТЕЦ), включени в студения резерв.

Новите правила предвиждат постепенно да отпадне употребата на твърдо гориво в производството на ток. Тези мерки ще се прилагат за всички нови електроцентрали и към съществуващите до 2025 година. Сключените договори за студен резерв преди 31 декември 2019 г. няма да бъдат засегнати от новите правила, отбелязва ЕП.

Евродепутатите подкрепиха също нови правила за безпрепятствен пазар на ток в ЕС. Те гласуваха за въвеждането на електронни електромери, за непостоянни цени на тока, както и за възможност за безплатна промяна на доставчика на електричество за най-много три седмици и до 24 часа до 2026 година.

Държавите от ЕС се предвижда да могат да се намесват при определянето на цените на тока временно, за да защитят бедните или уязвимите битови потребители. Системите за социална сигурност трябва да бъдат основният начин за справяне с енергийната бедност, отбеляза ЕП.

Евродепутатите подкрепят предложението поне 70 на сто от произведения в ЕС ток да преминава свободно през границите, за да бъде улеснена търговията с възобновяема енергия. ЕП отбелязва, че ЕС си постави цел до 2030 г. възобновяемите източници да осигуряват 32 на сто от използваната енергия. Държавите в ЕС ще бъдат задължени да оценяват опасността от недостиг на ток.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.