ЕП отхвърли двама кандидати за еврокомисари

ЕП отхвърли двама кандидати за еврокомисари

Рована Плумб (Румъния) и Ласло Трочани (Унгария), предложени да бъдат еврокомисари съответно за транспорта и за политиката на съседство и разширяването на ЕС, нямат необходимата подкрепа на правната комисия на Европейския парламент.

Това потвърдиха евродепути след днешното закрито заседание на парламентарната комисия.
Евродепутатите от правната комисия трябваше да оценят кандидатурите от гледна точка на конфликта на интереси. Въпреки изпращането на допълнителни въпроси и получените отговори, евродепутатите не са стигнали до мнозинство на мненията, че Плумб и Трочани могат да бъдат еврокомисари.
Предстои да бъде изяснено дали двамата кандидати въпреки това могат да се явят на насрочените за следващата седмица устни изслушвания. Ако не бъдат допуснати, Букурещ и Будапеща трябва да изпатят други кандидати. Дори да положат устен изпит, спорните кандидати може да бъдат отхвърлени от изпитните комисии.
Предложените за нови еврокомисари ще имат три часа, за да отговорят устно на 25 въпроса пред евродепутатите в предстоящите следващата седмица изслушвания. Това съобщиха говорители на Европейския парламент.
Преди да се явят на устен изпит, кандидатите за еврокомисари трябваше да отговорят на писмени въпроси.
Въпросите, на които допуснатите до устен изпит еврокомисари ще отговарят, ще бъдат подготвени от политическите групи в ЕП. Ако кандидатите за еврокомисари бъдат оценени положително от 2/3 от водещите евродепутати в изпитната комисия, изслушването е приключено. В случай, че са необходими доуточнения, евродепутатите могат да изпратят нови писмени въпроси.
Едва когато всички 26 изслушвания завършат с успех, председателят на ЕП ще включи гласуването на новата Европейска комисия в дневния ред за пленарната сесия на евродепутатите. ЕК ще бъде избрана с мнозинство от подадените гласове. ЕП е готов да гласува състава на следващата ЕК на 23 октомври.
Говорителите отбелязаха, че досега единствено изслушването на еврокомисаря Мария Габриел преди две години е било по новите правила. Според промените правната комисия на ЕП вече има възможност да отказва изслушване на даден кандидат за еврокомисар. За положителна оценка от изслушванията занапред ще бъдат необходими 2/3 от гласовете, а не "широко мнозинство". Представителите на ЕП отбелязаха, че досега неведнъж се е налагало държава от ЕС да смени името на предлагания за нов еврокомисар.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.