ЕП одобри 30 млрд.евро за инфраструктура, свързваща регионите в Евросъюза

ЕП одобри 30 млрд.евро за инфраструктура, свързваща регионите в Евросъюза

Европейският парламент прие актуализираната програма "Механизъм за свързване на Европа" (MCE) и отпусна 30 млрд. евро за транспортни, цифрови и енергийни проекти за периода 2021-2027 година, съобщи пресслужбата на ЕП, предава БТА. 

Планирано е програмата да подпомогне завършването на основни трансевропейски проекти до 2030 г.  Евродепутатите успяха да договорят 60 на сто от средствата по МСЕ да са за проекти, които спомагат за постигането на целите на ЕС в областта на климата. Същевременно 15 на сто от средствата по т.нар. "енергийни стълбове" ще бъдат предназначени за трансгранични проекти за енергия от възобновяеми източници.

Проекти от следващо поколение

МСЕ е структуриран около три стълба - Близо 23 млрд. евро са предназначени за транспортни проекти, 5 млрд. евро - за енергийни проекти и 2 млрд. евро - за цифрови проекти. Около 10 млрд. евро, насочени към трансгранични транспортни проекти, ще дойдат от кохезионните фондове и ще помогнат на държавите от ЕС да изградят вече набелязаните като необходими транспортни връзки. 1,4 млрд. евро ще бъдат предназначени за ускоряване на завършването на големи трансгранични железопътни проекти, които ще бъдат подбрани от Комисията на конкурсен принцип.
В цифровия сектор МСЕ ще подкрепя разработването на проекти като сигурни цифрови мрежи с много голям капацитет, 5G системи, а също и цифровизацията на транспортни и енергийни мрежи. 

Ускоряване на транспортните проекти

Европарламентът одобри и нови правила за трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), договорени със Съвета, които опростяват процедурите за издаване на разрешения за проекти по TEN-T, за да се улесни тяхното завършване. Държавите членки ще трябва да подсигурят, че получаването на разрешение за стартиране на проект не следва да отнема повече от четири години.

Следващи стъпки

Актуализираният "Механизъм за свързване на Европа" ще влезе в сила след публикуването на новите правила в Официален вестник на ЕС. Те ще се прилагат с обратно действие, считано от 1 януари 2021 г. Държавите членки ще разполагат с две години, за да се подготвят за прилагането на правилата за оптимизирането на TEN-T.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.