ЕП обсъжда ваксините, пандемията и обстановката в САЩ

ЕП обсъжда ваксините, пандемията и обстановката в САЩ

Евродепутатите ще обсъдят и предложение, което да даде право на служителите да отказват да работят извън работното си време

Достъпът до ваксини в ЕС и отраженията от пандемията от ковид ще бъдат сред темите, които Европейският парламент ще обсъди тази седмица, сочи дневният ред на предстоящото заседание.

Предвижда се в понеделник евродепутатите да разискват мерките за икономическо възстановяване, а в сряда - стратегията за разпространение на ваксините. Също в сряда, когато се очаква предаването на властта във Вашингтон, ЕП ще разисква обстановката в САЩ след президентските избори.

В същия ден евродепутатите ще подготвят и резолюция за правото на откъсване от работната среда. Според ЕП служителите в ЕС трябва да имат като основно право възможността да не изпълняват задачи по работа извън работното си време. Евродепутатите ще предложат държавите в ЕС да предприемат мерки работниците да използват това право. В четвъртък ЕП ще гласува пък предложение на Комисията за изготвянето на законопроект, целящ въвеждане на правото на изключване в общностното законодателство.

Евродепутатите ще обсъдят и гласуват призив жилищното настаняване също да бъде основно човешко право в ЕС. В черновата на резолюцията се посочва, че достойното жилищно настаняване включва достъп до чиста и висококачествена питейна вода, ВиК и снабдяване с енергия. ЕП предлага заради пандемията в ЕС да се въведе мораториум върху изселванията.

Тази вечер евродепутатите ще обсъдят приложението на европейската заповед за задържане. В четвъртък те ще гласуват резолюции за положението в Хонконг, Турция и Виетнам. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.