ЕП обсъжда предложението за отпадане на патентите за ваксините срещу COVID

ЕП обсъжда предложението за отпадане на патентите за ваксините срещу COVID

Тази седмица европейският парламент ще обсъди предложението за отпадане на патентите за ваксините против ковид. Това сочи дневният ред на започващото днес заседание. В съобщение на ЕП се отбелязва, че няколко от парламентарните групи подкрепят това предложение, за да бъде улеснена имунизацията по света.

Предвижда се този въпрос да Ъде разгледан в сряда, а през юни да гласува резолюция. Отчита се, че още миналата година Индия и Южна Африка предложиха на Световната търговска организация патентите на лекарствани средства временно да отпадат, когато се използват за предотвратяването, ограничаването и лечението на новата болест. Наскоро подкрепа за това предложение изразиха САЩ.

Във вторник пък евродепутатите ще оценят напредъка на Турция и Черна гора в последните две години в светлината на сближаването им с ЕС. Очаква се мнозинството да изрази виждане, че турското правителство се отдалечава все повече от европейските ценности, особено в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. ЕП отчита, че преговорите с Турция за членство в ЕС са замразени от 2018 година.

Предвижда се обаче, евродепутатите да изразят подкрепа за Черна гора по пътя й към ЕС, както и да призоват новото правителство на страната да продължи реформите. ЕП ще гласува резолюции по докладите за напредъка на двете страни в сряда.

Също в сряда евродепутатите ще подготвят приемането на резолюция по доклада за конфликт на интереси при премиера на Чехия Андрей Бабиш. Наскоро ЕК оповести заключенията си от проверка за 2014-2020 г., която потвърди, че като ръководител на правителството Бабиш е упражнявал влияние върху разпределението на средства от бюджета на ЕС за дружество, основано от него.

Гласуването на резолюцията е насрочено за юни. Досега ЕП прие три резолюции по същия въпрос - през 2018, 2019 и 2020 г., като призова за по-строги мерки за защита на европейския бюджет, включително с въвеждането на повече прозрачност за крайните получатели на средствата. ЕП отбелязва, че законодателството на ЕС не задължава държавите да разкриват тези получатели, предаде БТА.

Довечера ЕП ще обсъди доклад на евродепутата Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР), в който се настоява за прекратяване на незаконното излъчване онлайн на спортни срещи. Целта на мярката е защита правата на интелектуална собственост на организаторите на срещите. Предвижда се ЕП да призове за премахване в реално време на незаконните предавания, когато се получи заявка от "доверен подател". 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.