Ентусиасти вкарват интерактивен гид в дома на Яворов

Ентусиасти вкарват интерактивен гид в дома на Яворов

Интерактивен гид ще посреща и развежда с беседи на български и английски език гостите в чирпанската къща-музей Яворов през есента на тази година, съобщи Лена Драголова, която припомня, че съвсем наскоро аналогични проекти бяха реализирани в казанлъшкия музей на Чудомир и старозагорската къща на Гео Милев.

Проектът е на почти символичната стойност от малко под 7 000 лв, осигурени по програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“, като допълнително са привлечени с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Посетителите ще бъдат посрещани от сензорен дисплей, който ще осигурява бърза навигация и оптимална визуализация на текстове и картини, като е дадена възможност за избор между английския и български. Вече се работи по заснемането на около 10 – минутен филм за Яворов, допълнително посетителите ще могат да получават интересна информация за музите на поета: Мина Тодорова, Лора Каравелова и Дора Габе и за революционната дейност на чирпанския гений за освобождаването на Македония. По думите на Драголова по коренно нов начин ще бъдат представени стиховете на поета – с гласове и снимки, а в отделен интерактивен албум ще бъдат включени всички ценни фотоси от живота на поета-харамия.

Пейо Крачолов, прекръстен от Пенчо Славейков нa Яворов е знакова фигура за символизма и модерността в нашата литература. Самият живот на големия български поет е достоен за екранизация. Изпълнен с невероятни събития още от самото му раждане, до трагичната смърт. Емблематичен творец, автор на метафизична, пропита с дълбок скепсис и прозрения поезия, Яворов е един от най-бележитите български автори. Родният му дом е бил полусъборен по време на страховитото чирпанско земетресение през 1928 година, още тогава той е възстановен  по лична заръка на цар Борис Трети, а е превърнат в музей през 1954 година.

Техническото обезпечаване и изработване на интерактивната комуникация са възложени на Ню Ейдж студио София – криейтив компания с професионалисти от много висок клас.

През м.г. екипът на къщата – музей реализира друг проект на стойност 11 394 лева, финансиран от МК с който бяха закупени, доставени и монтирани в експозиционната зала: постаменти, манекени, системи за окачване, аранжьорски реквизит, плексигласови поставки за експонатите.

От няколко години са обединени в едно цяло дворовете на яворовия дом и възрожденската къща с галерията на художника-космополит Никола Манев. През 2019-а година в близост до бюст-паметника на Яворов, творба на проф. Мара Георгиева бе засадена фиданка от издънките на най-стария дъб в Европа – Гранитския.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.