Снимка, на която се вижда опасана от строително скеле потопената преди 57 години във водите на язовир Жребчево църква „Свети Иван Рилски“ предизвика истински фурор в социалните мрежи. Мнозина от потребителите изразиха възторга си, че най-после е започнала реализацията на проект за опазване на паметника на културата, който е сред любимите места за фотографите през последните десетина години.

Репортерска проверка установи, че поставянето на скелето е самотна инициатива на мъж от град Твърдица, чийто родови корени са от отдавна несъществуващото село Запалня.

„Скелето го монтира Иван Златния, опитва се с подръчни средства да заздрави стените, но не е получил разрешение за тази си дейност от нито една институция. Хората се радват, но не би трябвало така самодейно да се подхожда. Има подготвен проект, водихме няколко сериозни разговора със собственика на текстилната фабрика „Аглика“ Петър Петров, който е готов да помогне със средства, но процедурите са изключително бавни и никой не може поне засега да каже дали собствениците на язовир Жребчево ще дадат съгласие да не се вдига нивото на водата …“, коментират кметът на община Твърдица Атанас Атанасов,в чийто район е изоставеният храм.

Според Атанасов до момента старозагорската митрополия, в чийто диоцез попада църквата не е започнала нищо да прави за ремонта й. Митрополит Киприан на няколко пъти е служил там, за последно това се е случило това лято, дори тогава трима млади свещеници от Русия са получиха причастие от ръката му, но ремонт все още няма, коментира кметът.

Преди Коледа владиката също призна, че ситуацията около храма е твърде сложна и едва ли ще бъде по силата на митрополията сама да се справи.Той сподели , че в епархията му има над 450 храма, около 20 от тях били в окаяно състояние , а средствата били твърде малко за ремонтирането на всички.Сред нуждаещите се от спешна реставрация са стенописите в култовия старозагорски храм „Света Троица“, чието настоятелство от няколко години организира благотворителни кампании.

Църквата „Свети Иванов Рилски“ е съградена през далечната 1891-а година, последно в нея е служил поп Драган, който  в нея кръстил внука си Стойко, написал  книга – история на Запалня.  Кръщенето е било на 28 април 1963-а, когато по документи и в съответствие с постановление №106 от  юни 1961-а на някогашния министерски съвет селото вече не е трябвало да го има.

Казват че това е бил последният каноничен ритуал в построената от  тревненските майстори Ненко и Рую Руеви черква, чиято зография била изпълнена от по-малкия им брат Иван Руев. За стенописите по тавана се погрижили иконописецът Кирил Кънев и проф. Иван Мандов. Първи каноничен свещенник пък станал  козаревският поп Петко Славов.

250 са били някога къщите в Запалня, над 1 000 са били по последната регистрация жителите му.При изселването си запалненци отнесли в Твърдица и Гурково двете бронзови камбани, като направили уговорката със свещениците те да бият задължително при смърт на техен съселянин.

При оценката на сградите преди събарянето на селото за направата на язовир Жребчево храмът бил оценен  на 98 634 тогавашни левчета, показват съхранени през десетилетията документи:по 110 лв /кв м броила държавата за сградата , която според експертите била с 35-процентово тогава овехтяване.По 6 лв струвал квадратен метър от двора.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Таксите за компютърните специалности в СУ скачат със 100 лв.

Таксите в СУ „Св. Климент Охридски“ за новоприетите студенти в компютърните специалности „Информатика“, „Информационни системи“, „Компютърни науки“ и „Софтуерно инженерство“ към Факултет по математика и информатика скачат със 100 лв. Те ще плащат по 900 лв. на година, вместо досегашните 800 лв. Това реши Академичният съвет на Университета по време на вчерашното си заседание.

София с най-висок рейтинг за действията си в областта на климата

София получи най-високия рейтинг „А“ за прозрачност и лидерство за действията си в областта на климата в класацията на глобалната платформа CDP, съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова във Фейсбук.