Еньовден е - денят на слънцето и билките

Еньовден е - денят на слънцето и билките

Набраните билки трябва да са "77 и половина"

Еньовден е празник в българския народен календар, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата църквата чества Рождение на св. Йоан Кръстител. Оттам идва и името на народния празник – Еньо или Яне са кратки форми на Йоан (Иван) – и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. 

Набраните билки трябва да са "77 и половина" — за всички болести и за "болестта без име". 

От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. В някои райони правят толкова китки, колкото са членовете на семейството, наричат ги по именно и ги оставят през нощта навън. 

Сутринта по китката гадаят за здравето на този, комуто е наречена. Еньовските китки и венци се окачват на различни места из дома и през годината ги използват за лек — с тях кадят болните, запойват ги или ги окъпват с вода, в която са топили китките или венците. 

С еньовденските билки се, според народните вярвания, се лекуват бездетни жени, прогонват се зли духове, правят се магии за любов и омраза. 

Според народните вярвания на този ден "слънцето играе или трепти", когато изгрява. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към слънцето и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина - ще боледува. 

В българския празничен календар Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден. 

На Еньовден - денят на рождението на Св. Йоан Кръстител, имен ден празнуват всички, които носят името Деян, Деяна, Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янина, Янка, Янита, Янко, Янчо. 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.