Еньо Енчев пред

Еньо Енчев пред "Монитор": Цените на храните скачат в зависимост от обекта

  • Цените на храните скачат в зависимост от обекта

  • Опитваме ястие от различен регион всяка седмица

  • Българското меню - приготвено само с родна продукция

"Ще популяризираме стари български рецепти", казва в интервю за "Монитор" зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация:

  • Г-н Енчев, как премина първата работна среща относно създаването на българско национално меню, която се проведе в Института по хранителни технологии в Пловдив?
  • Преподавателите в университета бяха подготвили по няколко позабравени рецепти от своите региони, изровени от шкафа на бабите им. Бяха представени доста интересни рецепти с нетрадиционни за общата кухня продукти. След презентацията проведохме и дискусия по въпроса. Все още сме в ранен етап, затова не сме поставили срок, в който традиционното меню да влезе в хотелите и ресторантите. Обект на дискусия по-скоро стана българският национален продукт, тъй като не е нормално пататникът, предлаган у нас, да се прави с полски картофи. Обединихме се около идеята българските ястия да се правят с родна продукция, като по този начин ще се подпомогне и дребният производител. Стратегията обаче трябва да се доразвие, защото палитрата от деликатеси няма как да се обхване в едно национално меню.
  • Какви храни ще влизат в него и как ще се подбират?
  • Целта на проекта е специфичните за даден географски район храни да се предлагат в него, като предложих в различен ден от седмицата да се заимства и в останалите места. По този начин туристите ще могат да се запознаят с кухните от различни български краища, въпреки че са посетили едва едно. В случая не коментираме добре познатите шопска салата, боб, сарми и мусака, говорим за стари български рецепти, които ще се опитаме да популяризираме, сменяйки менюто ежеседмично.
  • Беше ли обсъдено на какви условия трябва да отговаря даден ресторант, за да се включи в проекта?
  • Всеки ресторант може да презентира и предлага българско меню.
  • Споменахте презентиране на менюто и храната, планират ли се изненади в това отношение като сервитьори в носии например?
  • Сервитьорите едва ли ще носят фолклорни носии, ако заведението не е тип механа. В някой кът от заведението обаче ще има специално обособено място, където е презентирана информация относно българското национално меню. Ние сме традиционалисти и обикновено поръчваме шопска салата и пием ракия. По време на срещата обаче се отличиха колегите от Свищов, Видин, Блгоевград и Сандански, които презентираха невероятни предястия и разядки, приготвени от булгур, лютиви чушки и чесън. Те са позабравени, но и изключително интересни и същевременно пикантни. В големите хотелски комплекси, където храненето се извършва на блок маса, е възможно родните храни да бъдат в отделна витрина. Те влизат в менюто и днес, но след развиването на концепцията акцентът ще бъде много по-голям.
  • Планирано ли е ястията в националното меню да са по-скъпи, тъй като са характерни за страната?
  • В зависимост от категорията на даден обект всеки мениджър индивидуално определя цените. Има семейни ресторантчета, където работят малко хора и издръжката е много по-малка. Възможно е там цените да бъдат по-ниски. В един голям хотелски комплекс, където разходите са повече, не може да се говори за ниски цени. В пазарна икономика всеки определя цената, макар че ние, от Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, сме настоявали да не се разчита на високите цени, а на стокооборота, който се превърта.
  • Кое е любимото българско ястие на чужденците?
  • Зависи от самите туристи, въпрос на вкус е. В Пампорово не спират да ядат чеверме, шопската салата по Черноморието пък е предпочитана най-вече от германците. Когато англичаните седнат на масата пък, поръчват своята традиционна английска закуска и не се впечатляват от останалите неща. Освен шопската салата чуждестранните гости обичат да си хапват и сирене, стар фасул, пълнени чушки и мусака. През уикенда проведохме фестивал в Стария град на Пловдив въпреки пандемията и малкия брой на чужденците, които посетиха града по време на празниците. Те останаха най-силно впечатлени именно от боба в гърне, пълнените чушки с фасул и сармите. На миналогодишното издание присъстваха много испанци и французи, които искаха да си направят снимки и дори да си вземат от храната в кутия.

ВИЗИТКА:

  • В сферата на търговията от 1975 г.
  • Заемал е длъжността управител I категория, а впоследствие и мениджър
  • От 2002 г. е председател на Сдружение „Ресторантьори и хотелиери Тракия - Пловдив”
  • От 3 години е заместник-председател на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.