„Енигматични вариации“ за две лица на любовта
2

„Енигматични вариации“ за две лица на любовта

Васил Михайлов и Милен Миланов в могъщ дует в „Армията“

Трудно се пише за спектакъл като „Енигматични вариации“ по култовата пиеса на французина Ерик-Еманюел Шмит – един от най-големите драматурзи на съвремието. Само някоя дума в повече – и можеш да развалиш удоволствието на бъдещите зрители от поетапното разкриване на загадката, свързваща с невидима нишка героите в премиерната постановка на сцена-клуб „Максим“ в театър „Българска армия“.

От друга страна, каквото и да се каже за това представление, без да изпадаш в непомерен възторг, сякаш ще е малко: великолепен текст, изправящ зрителя пред нови и нови парадокси, деликатна режисура на Георги Михалков и двама забележителни актьори, на които образите в пиесата прилягат като ръкавици – Васил Михайлов и Милен Миланов. Отдавна не ги бяхме гледали в

роли, отговарящи на мащабите на техния талант

Нека споменем, че в първата парижка постановка са играли ни повече ни по-малко самият Ален Делон и Франсис Юстер. А в първата българска – Стефан Данаилов и Мариус Донкин.

На пръв поглед изходната ситуация не е чак толкова необичайна: журналист (Милен Миланов) отива да вземе предварително уговорено интервю от известен писател, нобелов лауреат за литература (Васил Михайлов), който от години живее в усамотение на малък остров в Северно море. Ексцентричен и арогантен, човекът на перото посреща с изстрели на ловна пушка госта, който се интересува от последната му книга (но е чел и всички предишни). Така или иначе, интервюто е обещано и въпросите са неизбежни. А най-важният е съществува ли жената, кореспонденцията с която изгражда тъканта на новия роман на Абел Знорко, или е художествена измислица? Духовитият диалог между двамата интелектуалци с всеки следващ завой на мисълта отправя нови предизвикателства към любопитството на зрителя: познавали ли са двамата мъже тази магнетична Хелена, една и съща жена ли са познавали, защо между тях – двама толкова различни, все пак се установява някаква необяснима близост?... Ерик-Еманюел Шмит е изчислил почти гениално точката, в която да се пресекат и стъпка по стъпка да се разкрият две енигми – тази на Знорко и другата на журналиста Ерик Ларсен. В този мъжки конфликт/контакт

най-голямата загадка и изненада са проявленията на любовта...

Двамата актьори са блестящи в своите превъплъщения. Васил Михайлов – чувствителен и уязвим под маската на егоцентричен мачо, който уж смята, че любовта е само патология, усложняваща здравословния секс. Очевидно изпитващ удоволствие от реакциите на публиката и от партньорството на сцената. И, представете си, не играе...капитан Петко Войвода. Милен Миланов – благороден джентълмен, привидно притеснен и плах, но отдаден с плам на мисията, която си е избрал в тоя живот. А режисьорът Георги Михалков този сезон се налага като автор на някои от най-интимно докосващите душата спектакли – „Любовни писма“ и сега „Енигматични вариации“...

Преводът на пиесата е на Снежина Русинова-Здравкова.

Ерик-Еманюел Шмит идва за юбилея на Мариус Донкин

Ерик-Еманюел Шмит пристига в България за юбилейния спектакъл за 70-годишнината на Мариус Донкин „Г-н Ибрахим и цветята на корана“ на 13 февруари. Донкин и Шмит ще се качат заедно на Голямата сцена на Народния театър, за да изиграят заедно най-вълнуващите части от представлението. Световноизвестният писател и драматург ще се срещне със своите почитатели у нас ден след юбилейното събитие. Срещата ще се състои във фоайето на Първи балкон между 9.30 и 12.30 часа, като писателят ще раздаде и автографи.

Спектакълът „Г-н Ибрахим и цветята на Корана“, режисиран от преподавателя по актьорско майсторство в НАТФИЗ проф. Снежина Танковска, има редица престижни награди от родни и международни форуми и е в афиша на театъра вече 16 години.

За пръв път Ерик-Еманюел Шмит посети страната ни и академичната трупа през 2016 г., дни след встъпването на Мариус Донкин в длъжност като директор на театъра. Един от първите, които го поздравиха лично, бе именно Шмит. Още тогава двамата загатнаха, че готвят общ проект.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.