Енергото поиска двойно по-скъп нощен ток

ЧЕЗ предлага 44% по-висока цена

Енергото поиска двойно по-скъп нощен ток

Другите две ерепета завяват от 1 юли среден ръст от 1,62 до 2,1 на сто

Енергодружеството, снабдяващо битовите потребители в Западна България, поиска почти двойно поскъпване на нощната тарифа. Това става ясно от внесено в КЕВР от ЧЕЗ заявление за регулираните цени на електроенергията за домакинствата от 1 юли 2021 г.

Приемането на искането на ЧЕЗ Електро ще доведе до ръст на дневната тарифа само с 0,1 стотинка на киловатчас, нощната

обаче скочи с 4,8 стотинки за киловатчас

или с 44% нагоре. В момента одобрените от регулатора цени на дружеството са 0,14072 лева за киловатчас дневна и 0,05997 лева за киловатчас нощна тарифа за регулаторния период, който приключва в края на юни 2021 г.

От ЧЕЗ България коментират, че със своето заявление елиминират кръстосаното субсидиране на цената на електроенергията за битовите потребители. Реално обаче то вече не е възможно, защото всички стопански потребители вече са на свободния пазар.

Според написаното в ценовото предложение на дружеството при средно потребление на едно домакинство от 270 квтч на месец при двутарифно таксуване (200 квтч дневно и 70 квтч нощно потребление),

увеличението на сметката ще бъде с около 3.60 лева

 без ДДС, а при еднотарифно измерване тази сума ще намалее с близо 3.90 лева без ДДС.

Цената за разпределение през мрежата на ЧЕЗ Разпределение отражението ще бъде в рамките на 0,37 стотинки за киловатчас, отчитат още от компанията. В момента цената за достъп до мрежата на ЧЕЗ Разпределение за битовите абонати е 0,0568 лева за киловатчас.

EVN България Електроснабдяване предлага цена от 0,14118 лева за киловатчас дневна и 0,05873 лева за киловатчас нощна тарифа за своите битови клиенти от новия регулаторен период. Това означава, че няма промяна в цената на дневната тарифа. От 1 юли 2020 година нощната тарифа се таксува по 0,05787 лева за киловатчас. От дружеството предлагат една цена за достъпа до мрежата на Електроразпределение Юг - 0,02617 лева за киловатчас.

Предложеният нов начин на калкулиране на цена достъп за битови клиенти има като ефект по-ниска цена за пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на ниско напрежение, отбелязват от EVN и допълват, че по този начин ще има повече прозрачност и справедливост за ползващите мрежата на дружеството. С прилагането на този модел цените за мрежови услуги ще бъдат разходно ориентирани и вече ще зависят не от консумацията, а от това какъв капацитет от мрежата всеки обект ангажира и от нивото на напрежение.

От "Енерго-Про" са изчислили, че новите им цени за регулирания пазар ще доведат до

общо поскъпване на тока с 1,62 на сто

Това е малко под предварително обявеното намаление преди месец за поскъпване с 1.7 процента. Поисканата от тях сега дневна тарифа е 0.14517 лв./квтч, а нощната е 0.05664 лв. Това обаче са цените без таксите за достъп и пренос през мрежата, за които се предлага повишение с 1.45% спрямо действащите цени. Това се отразява с 0.37% на заявените крайни цени, посочват от дружеството.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.