Енергийният министър: Южният газов коридор укрепва енергийната ни сигурност

Енергийният министър: Южният газов коридор укрепва енергийната ни сигурност

Успешната реализация на стратегическия и мащабен проект за Южен газов коридор е съществена част от постигнатото през последните шест години в областта на диверсификацията на газовите доставки. Този проект укрепва енергийната сигурност както на България, така и на региона на Югоизточна Европа и Европейския съюз като цяло. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на седмата видеоконферентна среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор.

Ресорният министър подчерта, че енергетиката на държавите от ЕС е изправена пред сериозни предизвикателства, сред които е гарантирането на сигурността на енергийните доставки в дългосрочен план. Диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и либерализацията на газовия пазар са основни приоритети за българското правителство. Във връзка с тях от 31 декември 2020 г. България вече получава азербайджански природен газ по Южния газов коридор. Така през следващите 25 години, с влизането в сила на договора за доставка на 1 млрд. куб. м. природен газ годишно от находището Шах Дениз 2 Азербайджан ще бъде вторият газов доставчик за страната.

"Ние сме неразделна част от развитието на Южния газов коридор чрез интерконектора Гърция-България, който има важно геостратегическо значение за диверсификацията на газовите доставки", категорична бе Петкова. По думите й проектът е и ключово звено за реализация на съвместната инициатива на Гърция, България, Румъния и Унгария относно изграждането на Вертикален газов коридор за доставки от юг към север. Въпреки забавянето му заради пандемията, очакванията са той да бъде пуснат в търговска експлоатация през втората половина на тази година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.