Енергийният министър: Не се работи за справедлив преход в Стара Загора, Кюстендил и Перник

Енергийният министър: Не се работи за справедлив преход в Стара Загора, Кюстендил и Перник

Никой не работи по конкретните сценарии, които трябва да се приложат към трите териториални плана за енергиен и трудов преход на Стара Загора, Кюстендил и Перник. Това заяви служебният министър на енергетиката Андрей Живков по време на изслушване в Комисията по енергетика и климат.

„При нормални обстоятелства аз отдавна не трябваше да съм тук, а да има редовно правителство. Този служебен кабинет вероятно ще продължи да работи, заради което трябва да бъдат зададени параметри, по които да се действа – срокове и конкретни стъпки”, коментира той, като допълни, че до момента не е виждал разработени такива - факт, който сериозно възпрепятства работата на ведомството. 

В отговор на въпрос на председателя на комисията Иван Хиновски относно плавния преход на комплекса „Марица изток“ в нискоемисионен регион за електропроизводство, ресорният министър поясни, че при преработката на Националния план за възстановяване и устойчивост е заложен проект за развитие на газова мощност, „стъпвайки” на основата на анализите, разкриващи, че в региона трябва да има базова мощност от минимум 1,5 мегавата.

„В началото на нашето правителство имаше призиви към нас да не се занимаваме много със стратегически неща, а да си гледаме подготовката на изборите и да си изпълняваме ежедневните задължения.”, заяви Живков, като подчерта, че на него не са му били представяни планове за развитие на региона. От енергийното министерство обаче имат готовност за провеждането на дискусия, по време на която да бъдат представени всички въпросни планове за страната и на база на тях да бъдат изготвени сценарии. Задължително условие за изготвянето им обаче е наличието на консенсусни параметри относно крайния срок за затварянето на мощности и ще се спре въгледобива.

„Твърде амбициозно е те да бъдат изготвени от служебен министър и неговия екип”, категоричен бе той.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.