Енергийният министър: Ядрената енергетика ще продължи да бъде значим фактор за декарбонизацията

Енергийният министър: Ядрената енергетика ще продължи да бъде значим фактор за декарбонизацията

Ядрената енергетика е и ще продължи да бъде значим фактор при изпълнението на амбициозните цели на Европейския съюз (ЕС), свързани с процеса на декарбонизация и постигане на нулеви въглеродни емисии. Това заяви служебният министър на енергетиката Андрей Живков пред участниците в министерската среща на Партньорството за трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество, провеждаща се в полската столица Варшава.

Министър Живков  акцентира върху дългогодишния опит на нашата страна при безопасната и сигурна експлоатация на ядрени мощности за производство на чиста и достъпна енергия. По думите му ядреният сектор продължава да бъде гарант за енергийната сигурност и независимост, предоставяйки енергия за бизнеса и домакинствата на конкурентни цени.

"Убедени сме, че за да бъде успешен и енергийно приемлив, зеленият преход не трябва да ограничава правото на избор на държавите по отношение на използваните чисти енергийни технологии. Много държави разглеждат ядрената енергия като подходящо средство за осигуряване на преход към чиста енергия", подчерта той.

Пред участниците в дискусията министър Живков представи още активните усилия на България за реална диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Според него секторът има огромен потенциал да реализира скоро първите ефективно работещи малки модулни реактори за търговска експлоатация, които предлагат възможности за по-бързо изграждане и имат конкурентни финансови параметри. Въпреки това, остават предизвикателствата, свързани с липсата на гъвкава рамка за ускорено лицензиране на тези технологии, трудностите при идентифициране на подходящи площадки, липсата на окончателно решение за управлението на радиоактивните отпадъци. 

В инициативата P-TECC участват САЩ и 22 европейски държави – България, Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Украйна, в тясно сътрудничество с ЕС. Р-ТЕСС се фокусира върху техническото сътрудничество в редица ключови области като осигуряването на анализ и планирането на интеграцията на газопреносните и електропреносните системи, осигуряването на най-добри практики в областта на енергийната киберсигурност, насърчаването на нови капиталови инвестиции в ключова енергийна инфраструктура и подобряването на енергийната ефективност и чистото енергопотребление. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.