Енергийният министър: Газовите доставки от Източното Средиземноморие ще допринесат за диверсификацията

Енергийният министър: Газовите доставки от Източното Средиземноморие ще допринесат за диверсификацията

Бъдещите газови доставки от района на Източното Средиземноморие ще имат съществен принос за диверсификацията не само за България, а и за целия регион на Югоизточна Европа. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на видеоконферентна среща относно енергийното сътрудничество и проучването на възможностите и предимствата на газопровода East-Med, предаде пресцентъра на енергийното ведомство. 

По думите на българския ресорен министър страната ни приветства възможността за доставки на природен газ от Източното Средиземноморие чрез бъдещия газопровод East-Med, които ще укрепят диверсификацията и ще насърчат конкуренцията на регионалния газов пазар. Тя коментира, че България ще осигури преноса на израелски и кипърски газ от Гърция към България чрез изграждащия се ключов интерконектор IGB и ще го транспортира през развитата българска газопреносна мрежа към останалите държави от региона на Централна и Югоизточна Европа.

По време на срещата Петкова разясни на какъв етап са изграждането на Интерконектора България - Сърбия и участието на Булгартрансгаз ЕАД като акционер в терминала за втечнен природен газ на „Александруполис“. Енергийният министър на Израел пък подчерта ролята на България като газов хъб за региона на Югоизточна Европа, чрез който биха могли да се транспортират количества природен газ от бъдещия газопровод East-Med.

Участващите в срещата министри заявиха желанието си да задълбочат енергийното сътрудничество помежду си, което ще осигури енергийната сигурност и икономически просперитет на страните в Източното Средиземноморие и Югоизточна Европа. Те изразиха подкрепата си за бъдещи доставки на природен газ от Източното Средиземноморие за Централна и Югоизточна Европа, използвайки регионалната газова инфраструктура, включваща междусистемните газови връзки Гърция-България, България - Сърбия, България - Румъния и други.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.