Енергетиката ще качи с 5% въглеродните емисии в света през 2021 г.

Енергетиката ще качи с 5% въглеродните емисии в света през 2021 г.

Свързаните с производството на енергия въглеродни емисии са на път да нараснат с близо 5% тази година, заличавайки голяма част от техния спад през 2020 г., който беше причинен от коронаврусната пандемия, прогнозилрат от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В "Глобалния енергиен преглед" на МАЕ за 2021 г., публикуван във вторник, базираната в Париж агенция заяви, че енергийно-свързаните глобални въглеродни емисии ще се увеличат до 33 млрд. метрични тона тази година, което е с 1,5 млрд. метрични тона над нивата от 2020 г. Това ще представлява най-голямото увеличение на емисиите на въглероден диоксид от 2010 г. насам и второто по големина увеличение в историята.

Докладът идва в момент, когато политиците са под силен натиск да изпълнят обещанията, дадени като част от Парижкото споразумение. През тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе виртуална среща на върха, за да обсъди извънредната климатична ситуация с десетки световни лидери, след което в началото на ноември трябва да се проведат глобалните разговори по този въпрос в Глазгоу, Шотландия.

През 2015 г. почти 200 държави ратифицираха Парижкото споразумение за климата на конференция, известна като COP21, съгласявайки се да ограничат повишаването на средната температура на планетата до "доста под" 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива и да продължат усилията си за ограничаване на повишаването на температурата с 1,5 градуса по Целзий. Това ще остане като ключов фокус на предстоящата през ноември конференция в Глазгоу, известна като COP26, въпреки че някои учени по климата сега вярват, че постигането на целта от ограничено повишаване на земната температура с 1,5 градуса по Целзий вече е "практически невъзможно".

Използването на въглища в САЩ и Европейския съюз също се очаква да нарасне през 2021 г., посочи Международната агенция по енергетика, но въпреки това ще остане "доста под" нивата отпреди кризата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.