Енергетиците от ТЕЦ Марица Изток 2 намалили загубите си с 55 млн лв

Енергетиците от ТЕЦ Марица Изток 2 намалили загубите си с 55 млн лв

С близа 55 млн лв са намалени загубите на държавата ТЕЦ „Марица изток 2“ за осемте месеца на т.г. в сравнение със същия период на предходната 2018-а година, съобщи след срещата си със синдикатите на територията на източномаришкия комплекс енергийният министър Теменужка Петкова. Тя припомни, че държавата в лицето на БЕХ е задвижила процедурата за капитализиране на 600 млн лв, които са платени за последните три години за закупуване на въглеродни емисии, в момента все още се изчаква крайното становище на Европейската комисия дали това няма да бъде нерегламентирана помощ  към търговското дружество.Очаква се отговорът да дойде до средата на ноември след проведената на 11 септември техническа  среща с участие на всички заинтересовани страни.

В хода на срещата със синдикатите са били обсъдени актуални въпроси , свързани с настоящето и бъдещето на комплекса, където се произвежда близо 60 на сто от електроенергията.Министър Петкова представи проекта за интегрирания план „Климат -Енергетика“, който трябва да бъде готов до края на годината. От МЕ са категорични , че в този план е записано, че в хоризонт до 2030 година топлоцентралите в „Марица изток“ остават основна базова мощност с хоризонт до 2050 година.Този местен ресурс ще бъде използван, защото дава сигурност при определяне на енергийния микс. В момента нает от БЕХ международен консултант извършва анализ за адекватността на енергийната  система, който ще бъде основа за разработката на механизма за капацитет. Тази седмица е било изпратено писмо до ЕК за пренотификация на механизма, което е заявка пред Брюксел, че държавата ни ще се възползва от тази мярка. Целта е от една страна да се гарантира енергийната ни сигурност, а от друга – да се гарантира ликвидността на пазара на електроенергия.Пълната либерализация на енергийния пазар според министър Петкова може да се очаква до 3 и 5 години.“Източномаришкият комплекс е изключително важен за енергийната сигурност на страната, министерството и правителството работят целенасочено и сме дали своята заявка пред ЕК чрез интегрирания план „Климат. Енергетика“ и чрез разработваната енергийна стратегия с хоризонт до 2050 година въглищните централи да работят максимално дълго.“, подчерта министърът.Тя изрази мнение, че предстоящите преговори с ръководството на ТЕЦ „Контур глобал Марица изток 3“ за прекратяване на договора за дългосрочно изкупуване на произвежданата там еленергия ще стигнат до взаимноприемливи решения. Становището на икономическия консултант е, че направените в модернизацията инвестиции са изплатени и централата носи нетни печалби.  Краен срок за тези преговори няма, продължавали преговорите и с ръководството на ТЕЦ „АЕS“.

По последни данни на територията на комплекса към този етап работят 10 енергоблока,започнали са действия за отстраняване на последиците от пожара в ТЕЦ „Марица изток2“,в края на юни  при който изгоря 135-метров комин , обслужващ сероочистващата инсталация на два от блоковете там. Все още следствието не е приключило , изяснява се размерът на щетите и евентуалните виновници.

Очаква се на първо време там да бъде пуснат единият от засегнатите енергоблокове, съобщи за Телеграф изпълнителният директор инж. Живко Динчев, вече били избрани фирмите, които ще изградят отново комина.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.