Емитирали сме 14 млн. т парникови газове, Европа - 590 млн. т

ЗА ПЪРВИТЕ 9 МЕСЕЦА НА ГОДИНАТА

Емитирали сме 14 млн. т парникови газове, Европа - 590 млн. т

България е емитирала почти 14 млн. тона въглероден диоксид за първите девет месеца на годината, сочат данни на екологичната организация Ember, цитирана от Investor.bg. Основната част от тях - 13,1 млн. тона са от изгарянето на въглища.

Като цяло европейските държави са емитирали 590 млн. тона въглероден диоксид от началото на 2021 година.


Най-големият замърсител е Германия със 125 млн. тона,

от които почти 101 млн. са от изгаряне на въглища. На следващо място са Турция с малко над 100 млн. тона емисии от изгаряне на изкопаеми горива и Полша с около 83 млн. тона.

Данните показват още, че търсенето на енергия в ЕС започва да се възстановява до предпандемичните нива, но завръщането на въглищата става с по-бавни темпове. През първото полугодие все още възобновяемите източници доминират в енергийния микс. Отчасти и заради ограниченията заради коронавируса през 2020 г. за първи път ЕС разчиташе повече на възобновяемата енергия, отколкото на въглищната. Страните все повече се насочват към зелените алтернативи, каквито са вятърът и слънцето, посочват още от организацията.

Общата картина дава надежда, че общността ще изпълни целите си за климатична неутралност, но отделни държави имат проблеми в тази насока. От Ember отбелязват, че страни като България, Полша или Чехия ще трябва да ускорят действията си, ако ЕС реши стриктно да спази ангажиментите, които е поел.

Данните на организацията за България показват, че през годините въглищата отстъпват в енергийния микс, а възобновяемите източници и ядрената енергия запълват липсите.


През 2020 г. ядрената енергия е с дял от 41% от енергийния микс,

а ВЕИ - 19%. Пикът на зелената енергия у нас е през 2018 година, когато делът им достигна 20%, като страната разчита много на водните централи, за да изпълни европейските цели.

Ember отбелязва още, че делът на вятърните и соларните централи расте бързо в някои страни от ЕС, като например Гърция, Ирландия, Нидерландия и Испания. Най-скоростно въглищните мощности се заменят от ВЕИ в Естония - зелената енергия увеличава делът си в енергийния микс с 14 пр. пункта спрямо 2018 година, а въглищната - намалява с 19 пункта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.