Емисиите от енергетиката в ЕС надолу с 10% през 2020 година

Емисиите от енергетиката в ЕС надолу с 10% през 2020 година

През 2020 г., когато в държавите членки на ЕС масово бяха въведени мерки за ограничаване на Ковид-19, емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива (главно петрол и петролни продукти, въглища, торф и природен газ) са намалели с цели 10% в Евросъсюза спрямо предходната година, отчете днес Евростат.

Въглеродните емисии от енергетиката имат основен принос за глобалното затопляне. Те са около 75% от всички причинени от човека емисии на газове с парников ефект в ЕС. Влияние оказват фактори като климатични условия (напр. студена/дълга зима или горещо лято), икономически растеж, размер на населението, транспорт и промишлени дейности.

Емисии от изкопаеми горива се генерират там, където горивата се изгарят с цел производство на електроенергия, транспорт, стоманодобив и други. Следователно, вносът и износът на енергийни продукти оказват влияние: например, ако за производство на електроенергия се внасят въглища, това води до увеличаване на емисиите в страната вносител, докато ако се внася готово електричество, то това не оказва ефект върху емисиите в страната вносител, тъй като тези емисии ще бъдат отчетени в страната износител и производител на съответното електричество, обяснява Евростат.

Миналата година емисиите от енергетиката са се понижили във всички страни членки. Най-голям спад има в Гърция (-18,7%), следвана от Естония (-18,1%), Люксембург (-17,9%), Испания (-16,2%) и Дания (-14,8%). Непосредствено след тях се нареждат Чехия и България с понижение от над 13% на емисиите.

Най-малки са спадовете в Малта (-1%), Унгария (-1,7%), Ирландия и Литва (по -2,6%). През 2020 г. се наблюдава отчетлив спад в потреблението на изкопаеми горива (каменни въглища, лигнитни въглища, шистов петрол и петролни пясъци, петрол и петролни продукти и природен газ) във всички страни. Намалението е най-голямо при всички видове въглища. Потреблението на петрол и петролни продукти също се е свило в почти всички държави членки, докато при природния газ има понижение само в 15 страни, а в 12 има увеличение или няма промяна. Делът на възобновяемите енергийни източници (особено вятърни, хидро и слънчеви) в производството на електроенергия обаче нараства значително (над 80 тераватчаса повече производство на електроенергия), посочва европейската статистическа служба.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.