Емил Радев: Надявам се това да е последният мониторинг за България

Емил Радев: Надявам се това да е последният мониторинг за България

Крайно време е да се сложи край на дискриминационния механизъм

Трябва да разберем защо 12 години се изразходваха десетки милиони евро по тези процедури, казва в интервю за "Монитор" евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ

- Г-н Радев, Европейската комисия представя докладите за България и за Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Какви са очакванията ви и има ли шанс това да е последният мониторинг за нас?

- България изпълни абсолютно всички препоръки от 2017 година, защото най-сетне получихме 17 ясни препоръки. Беше заявено, че ако те бъдат изпълнени, ще се сложи край на мониторинговия механизъм. Знаете, че той бе договорен още при приемането ни в Европейския съюз, така че да може да продължи. Но се видя, че в движение се променяха препоръки, имаше дори препоръки, които си противоречаха. Затова сме на мнение, че е крайно време да се сложи край на този дискриминационен механизъм, който засяга само България и Румъния. Виждаме, че проблеми с корупцията и върховенството на закона има в целия Европейски съюз. За съжаление, комисията вместо да използва все повече инструменти, които на европейско ниво да успеят да се преборят с корупцията, в последните години видяхме, че се спря ежегодният доклад за нивото й в целия ЕС. Виждаме, че въпреки че Европейския парламент искаше да има ежегодно такива доклади, комисията не се съобрази с това. Целта ни е въвеждане на общ европейски механизъм за върховенство на закона, където да се оценяват всички членки по ясни критерии. Въпросът не бе разглеждан години, но сега има надежда, че новият състав на ЕК би въвел такъв механизъм. Да видим дали ще бъде в пълния обхват, за който настояваме. Всичко това означава, че най-сетне трябва да се сложи край на механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Той отдавна изчерпа положителния си ефект, използва се единствено да бъдат атакувани България и Румъния. Това беше основният аргумент на противниците ни да не бъдем приети в Шенген. В същото време борбата с корупцията не е по-добра в другите членки. Усещането за корупция в една Италия, например, е в 98% от населението. Тези показатели у нас са далеч по-ниски.

- Да разбирам ли, че се надявате това да е последният доклад за страната ни?
- Надявам се, че по препоръките това трябва да е последният доклад. За съжаление остава много малко време тази Европейска комисия да вземе това решение. Знам, че това е тежко решение, тъй като някой трябва да обясни защо през тези 12 години се изразходваха десетки милиони евро по тези процедури. В крайна сметка трябва да видим какъв беше резултатът от всичко това. Според мен основно е очернянето на нашите две държави. Дано има смелост новият състав на ЕК да прекрати механизмът така, както отдавна ни беше обещано. Ние се справихме добре, изпълнихме всичко по законодателната рамка, в съдебната система, прокуратура, МВР. Заслужено този механизъм трябва да отпадне. Но виждайки случващото се в Румъния в момента, едва ли ЕК ще се реши на подобна крачка.
- Отдавна се говори да има доклади за всички страни, защо се забави това решение?
- Парламентът взе решение преди две години, направихме доклад, но нямаме законодателна инициатива. В началото на декември също така ще се проведе много сериозен дебат за общоевропейска стратегия за борба с корупцията. Инициирах изслушване в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в ЕП, която разглежда тези въпроси. Надявам се това да даде още един тласък за приемане на общоевропейски мерки за борба с корупцията и ЕК да подходи много бързо и ефикасно за създаване на такъв механизъм.
- Пречи ли ни това, че сме в пакет с Румъния?
- Естествено, че ни пречи. Виждате, че страната ни се справя много добре през последните години, изпълнява всички препоръки. Но критиките към Румъния са осезаеми. Дори първият кандидат за комисар на Румъния беше отхвърлен, защото имаше съмнения за корупция. Беше започнало и разследване, което бе възпрепятствано, защото не е свален имунитетът му. Всичко това оказва влияние и върху нас.

- Другият важен за нас въпрос е Брекзит. Има ли изход тази сага?
- Европейският съюз направи всичко възможно да има споразумение, удължавахме многократно сроковете. Виждате от 2016 година колко пъти Брекзит се отлага. В момента всичко е в ръцете на Великобритания. ЕС само може да очаква какво ще се случи от тук насетне. Това не е детска игра. Несигурността е вредна както за Великобритания, така и за европейските граждани и икономика. Трябва да се сложи край на тази сага - било то с излизането на Великобритания, с подписването на споразумение, с втори референдум.
- За вас датата 31 октомври невъзможен вариант ли е, отхвърляте ли категорично тази дата?
- Няма невъзможни варианти в момента. Не бива да сме големи песимисти, но се надявам, че разумът ще надделее и ако има Брекзит, той ще бъде със споразумение. Това е в интерес на европейските граждани.
- Преди няколко дни алармирахте за проблеми при транспортирането на животни. Защо се получава така и има ли изобщо работеща зоополиция?
- Проблемът с транспортирането на живи животни е в целия Европейски съюз и той не е от вчера. Особено сериозен е по външните европейски граници, говорим и за най-голямото КПП - Капитан Андреево. Сава дума за липса на контрол от институциите към този вид транспорт. За съжаление смъртните случаи на животни се увеличават, трябва да се полагат повече грижи, да има организация при пропускането на тези камиони. Нямаме все още законови промени на европейско ниво. Надявам се, че новият комисар по земеделието ще обърне внимание на това. Заяви го и в програмата си. В България има работеща зоополиция и тя се справя все по-добре. Надявам се, че случаите с убийства на животни ще намаляват, защото и прокуратурата, и зоополицията действат безкомпромисно през последните месеци. Знаете, че често насилието към животни се прехвърля после и върху хората, затова трябва да сме безкомпромисни към тези престъпления.

- Тук трябва да добавим и нелегалната търговия с животни, нали така?
- Нелегалната търговия, нелегалното развъждане на животни, отглеждането на домашни животни в ужасни условия, фалшифициране на документи - всичко това е бизнес за над 2 млрд. евро годишно в европейски мащаб. Трябва много добра регулация, животните да са чипирани, контролът да се повиши и да се легализира този бизнес.
- След няколко дни са местните избори, каква беше кампанията според вас?
- ГЕРБ проведе положителна кампания, имахме какво да покажем. Стандартът на живот се подобри, населените места се облагородяват с европейски средства. За съжаление нашите опоненти заложиха на очерняща кампания, на компромати, но смятам, че това няма да доведе до успех.

Визитка:

Роден е на 26 май 1971 г. във Варна

Завършил е право и публична администрация, доктор по търговско право

Адвокат към Адвокатска колегия - Варна

През 2009 г. е избран за народен представител в 41-ото НС, а през 2013 г. е избран за депутат в 42-ото НС

Евродепутат от 2014 г., член на правната комисия и комисията „Граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред” в ЕП

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ