Емил Радев: ЕС да развива корпоративното управление чрез стимули, а не чрез рестрикции

Емил Радев: ЕС да развива корпоративното управление чрез стимули, а не чрез рестрикции

ЕС трябва да развива устойчивото корпоративно управление чрез стимули, а не чрез рестрикции. Не бива да допускаме въвеждането на допълнителни мерки, които ще се превърнат в нежелано бреме за компаниите, особено в условията на предизвиканата от COVID-19 криза. Тази позиция е изразил пред колегите си от правната комисия в ЕП евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев, съобщават от партията. Той в взел  участие в провелата се дискусия по доклада относно подкрепата за устойчивото корпоративно управление.  

 

Според него натоварването на предприятията с непропорционална и неоправдана административна тежест би повлияло негативно върху тяхната конкурентоспособност. В тази връзка Радев коментирал предвижданото задължение компаниите да се ангажират с абсолютно всички заинтересовани страни при определяне на своята стратегия за устойчиво управление. „Колкото по-широко се тълкува концепцията за консултиране със заинтересованите страни, толкова по-нереалистично звучи и дори буквално вреди на европейския бизнес”, отбелязал той. 

И предложил да се разгледа възможността как вече съществуващите съвети или независими експерти да помогнат за постигането на устойчивите цели.  

Представяйки позицията на ЕНП по доклада, той припомнил, че ЕС не може да налага на компаниите правила, които са от компетенциите на държавите-членки. „С изискване за оповестяването на въпроси, които често са предмет на търговска тайна, може сериозно да се навреди на конкурентоспособността на компаниите”, посочил още Радев.

По думите му ЕНП не приема общото включване на малките и средни предприятия в обхвата на директивата за докладване на нефинансова информация. „По отношение на задължителния одит на нефинансовите отчети трябва да се прави разграничение за кои точно предприятия става въпрос”, допълнил евродепутатът. Той апелирал колегите му да търсят балансирани решения за насърчаване на устойчивостта в корпоративното управление.  

Евродепутатите разгледали предложенията за изменения в доклада, настоявайки стратегиите за устойчиво управление на компаниите в ЕС да включват дългосрочни цели по отношение на зачитането на човешките права, опазването на околната среда и грижата за служителите.   

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.