Емил Радев: Без промени в Конституцията не могат да бъдат изпълнени препоръките на ЕК

Емил Радев: Без промени в Конституцията не могат да бъдат изпълнени препоръките на ЕК

Без промени в Конституцията на България не могат да бъдат изпълнени препоръките на ЕК, Венецианската комисия и групата за борба с корупцията към Съвета на Европа (GRECO). Това коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Емил Радев. Според него проектът за нова Конституция, представен от ГЕРБ, има за цел реформата в съдебната система да продължи в съответствие с направените препоръки. Позицията му беше разпространена от партия ГЕРБ.

Българският евродепутат взе участие в заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, на което заместник-председателят на Европейската комисия за ценностите и прозрачността Вера Йоурова представи актуалното състояние на Механизма за сътрудничество и проверка, засягащ както България, така и Румъния. По време на обсъждането Емил Радев посочи, че няма правни аргументи, които да пречат за отмяната на мониторинга.

„Европейската комисия ясно заяви, че България е изпълнила поетите при присъединяването си ангажименти и Механизмът за сътрудничество и проверка трябва да отпадне”, посочи евродепутатът. Той припомни, че за взимането на това решение са дали подкрепата си и ресорната комисия, и председателят на ЕП.

„Надявам се, че в този случай ЕК не прилага двойни стандарти спрямо България. Със или без механизъм реформите в България продължават”, категоричен бе той. По думите му правителството и отговорните институции в страната работят решително и последователно „за постигане на необратимост в съдебната реформа и борбата с корупцията, за гарантиране на върховенството на закона и защита на демократичните ценности и основните права”.

„Пример за това е и предложението за свикване на Велико Народно събрание, което да приеме нова Конституция”, заяви Емил Радев. Сред предвижданите конкретни промени в основния закон на България, той изтъкна разделянето на Висшия съдебен съвет на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите.

„Това ще гарантира независимост на съдебните професии. Професионалната квота в Съдебния съвет на съдиите ще се увеличи и ще има мнозинство над политическата квота. Предлагат се също промени, с които да се увеличи отчетността на главния прокурор. Така ще се изпълнят и конкретните препоръки на Венецианската комисия”, обясни Емил Радев, посочвайки предложенията в инициирания от ГЕРБ проект, които имат пряко отражение върху съдебната система. „Необходим е политически консенсус, за да завършим успешно този процес”, допълни евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ.

Според него, за да има нова Конституция, е важно всички политически партии да участват в дискусиите и да подкрепят промените. В рамките на днешното заседание стана ясно, че на 23 септември Европейската комисия ще представи доклада по новия механизъм за върховенството на закона, който е с много по-широк обхват от Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния и ще се прилага еднакво за всички държави-членки на ЕС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.